Festtårta med sommarsmak

Denna festtårta har alla sommarsmaker en tårta behöver. Kombinera rabarbersylt med hallonmousse och fluffig marängsmörkräm så imponerar du på gästerna.

10 bitar

PT1H

ca 2 tim + kyl och frystid

Betyg (52 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Rabarbersylt med fläder
500 g rabarber
2 dl koncentrerad flädersaft
2 knippe mynta
250 g Dansukker Syltsocker

Mousse
1/2 dl vatten
3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4-5 (135 g) äggvitor
5 gelatinblad
500 g hallon (250 g puré)
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl gräddfil

Botten
4 ägg
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl

Marängsmörkräm
8 (220 g) äggvitor
2 1/3 dl Dansukker Svenskt Strösocker
340 g smör, rumstempererat
1 tsk Dansukker Vaniljsocker

Instruktioner

Förbered sylten och moussen dagen innan. Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Låt koka ca 7-8 minuter. Skumma väl. Mixa rabarbersylten om så önskas. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

Gör moussen. Koka upp vatten och socker. Sockerlagen ska koka till 121°C. Vispa äggvitan på låg hastighet. När sockerlagen nått 115°C, vispa kraftigare. Sänk och häll i sockerlagen med tunn stråle under vispning. Vispa tills den svalnat.

Blötlägg gelatinen i kallt vatten i 10 minuter. Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Värm lite av hallonpurén i en kastrull och smält gelatinet i purén. Tillsätt resten av purén.

Låt svalna och vänd i marängen och sist vispad grädde och gräddfil. Häll nästan all smet i två silikonformar/rundlar, 18 cm i diameter, häll resten av moussen i silikonmattor med olika formar. Dessa används som dekoration. Kyl över natten och frys sedan.

Sätt ugnen på 175°C och gör bottnarna. Vispa ägg och socker poröst, ca 10 minuter. Sikta och vänd ner de torra ingredienserna. Blanda smeten slät, försiktigt.

Dela smeten i 2 smorda springformar/ tårtringar, 18 cm i diameter. Stryk upp smeten till formens kant med en skrapa. Grädda i nedre delen i 18-20 minuter. Ta ut, låt svalna lite och vänd bottnarna upp och ned på ett bakplåtspapper. Låt svalna helt.

Gör smörkrämen. Värm äggvitor och socker, under vispning till 65-70°C, i en rostfri bunke över ett vattenbad, eller till sockerkristallerna lösts upp. Häll över smeten i en köksmaskin och vispa upp till en fast maräng. Vispa tills marängen svalnat. Tillsätt smöret i omgångar och vispa några minuter till en blank smörkräm. Tillsätt vaniljsockret och rör om. Fyll en spritspåse med rund tyll.

Montera tårtan. Skär bottnarna i två delar. Lägg en botten på ett tårtfat, bred på sylt och lägg på en av mousserna. Lägg över nästa botten och spritsa på ett lager smörkräm, bred ut. Lägg på nästa botten och den andra moussen. Lägg på den sista botten.

Bred ett lager smörkräm runt tårtan och kyl i 20 minuter. Spritsa sedan små toppar runt om tårtan, dra topparna uppåt med en liten palettkniv. Dekorera med färska bär och överbliven mousse.

Tips! Låt tårtan stå ute en stund innan servering, då blir den både saftigare och marängsmörkrämen lenare.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!