Festtårta med sommarsmak - Recept

Festtårta med sommarsmak

10 bitar ca 2 tim + kyl och frystid
Denna festtårta har alla sommarsmaker en tårta behöver. Kombinera rabarbersylt med hallonmousse och fluffig marängsmörkräm så imponerar du på gästerna.
Festtårta med sommarsmak
Betyg (1st)

Ingredienser

    Rabarbersylt med fläder

    • 500 g rabarber
    • 2 dl koncentrerad flädersaft
    • 2 knippe mynta
    • 250 g Dansukker Syltsocker

    Mousse

    • 1/2 dl vatten
    • 3 dl Dansukker Strösocker
    • 4-5 (135 g) äggvitor
    • 5 gelatinblad
    • 500 g hallon (250 g puré)
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 1 dl gräddfil

    Botten

    • 4 ägg
    • 2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
    • 1 tsk bakpulver
    • 1 dl potatismjöl
    • 1 dl vetemjöl

    Marängsmörkräm

    • 8 (220 g) äggvitor
    • 2 1/3 Dansukker Strösocker
    • 340 g smör, rumstempererat
    • 1 tsk Dansukker Vaniljsocker

    Förbered sylten och moussen dagen innan. Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull. Låt koka ca 7-8 minuter. Skumma väl. Mixa rabarbersylten om så önskas. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt.

    Gör moussen. Koka upp vatten och socker. Sockerlagen ska koka till 121°C. Vispa äggvitan på låg hastighet. När sockerlagen nått 115°C, vispa kraftigare. Sänk och häll i sockerlagen med tunn stråle under vispning. Vispa tills den svalnat.

    Blötlägg gelatinen i kallt vatten i 10 minuter. Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Värm lite av hallonpurén i en kastrull och smält gelatinet i purén. Tillsätt resten av purén.

    Låt svalna och vänd i marängen och sist vispad grädde och gräddfil. Häll nästan all smet i två silikonformar/rundlar, 18 cm i diameter, häll resten av moussen i silikonmattor med olika formar. Dessa används som dekoration. Kyl över natten och frys sedan.

    Sätt ugnen på 175°C och gör bottnarna. Vispa ägg och socker poröst, ca 10 minuter. Sikta och vänd ner de torra ingredienserna. Blanda smeten slät, försiktigt.

    Dela smeten i 2 smorda springformar/ tårtringar, 18 cm i diameter. Stryk upp smeten till formens kant med en skrapa. Grädda i nedre delen i 18-20 minuter. Ta ut, låt svalna lite och vänd bottnarna upp och ned på ett bakplåtspapper.
    Låt svalna helt.

    Gör smörkrämen. Värm äggvitor och socker, under vispning till 65-70°C, i en rostfri bunke över ett vattenbad, eller till sockerkristallerna lösts upp. Häll över smeten i en köksmaskin och vispa upp till en fast maräng. Vispa tills marängen svalnat. Tillsätt smöret i omgångar och vispa några minuter till en blank smörkräm. Tillsätt vaniljsockret och rör om. Fyll en spritspåse med rund tyll.

    Montera tårtan. Skär bottnarna i två delar. Lägg en botten på ett tårtfat, bred på sylt och lägg på en av mousserna. Lägg över nästa botten och spritsa på ett lager smörkräm, bred ut. Lägg på nästa botten och den andra moussen. Lägg på den sista botten.

    Bred ett lager smörkräm runt tårtan och kyl i 20 minuter. Spritsa sedan små toppar runt om tårtan, dra topparna uppåt med en liten palettkniv. Dekorera med färska bär och överbliven mousse.

    Tips! Låt tårtan stå ute en stund innan servering, då blir den både saftigare och marängsmörkrämen lenare.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;