Ingredienser
Äpplefyllning
3 normalstora äpplen
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl calvados
3 msk kokosflingor
Topping
50 g smör
2 msk Dansukker Strösocker
2 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 dl havregryn
1 dl grovt hackade hasselnötter
1/2 tsk hela kardemummakärnor (krossas)
Kaka
2 ägg
2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk hela kardemummakärnor (krossas)
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
75 g smör (smält)
1 dl vätska mjölk, grädde, vatten, calvados
kokosflingor till formen
Form: ca 1 1/2 liter rund form med avtagbar kant
Gräddningstid: 175 °C cirka 35-40 minuter i nedre delen av ugnen
Instruktioner
Blanda calavados med muscovadorörsockret och kokosflingorna i en skål med lock.
Skala och skiva äpplena i tunna klyftor, lägg i skålen. Sätt på locket skaka runt och låt marineras. Gärna minst en timme.
Gör under tiden ”toppingen” till kakan.
Smält smöret i en vid kastrull eller stekpanna och låt det bli ljusbrunt. Tillsätt socker, havregryn och nötter och rosta under omrörning tills det fått fin ljusbrun färg. Tillsätt kardemumman och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kardemumman.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten tillsammans med vätskan (häll av calvadosen från marinaden och använd den som en del av vätskan) och det smälta smöret.
Häll smeten i en form smord och bröad med kokosflingor. Ta 2/3 av toppingen och sprid ut över smeten i formen, tryck därefter ned alla äppelklyftorna. Sprid till sist ut resten av toppingen över och grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Serveras varm eller kall med vaniljsås.
Recept Gunilla Falck, Gråbo
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.