Honungskaka

Honungskaka är en mjuk kaka med kryddig smak av kanel, ingefära och honung. Gör din honungskaka i lager och varva med aprikosmarmelad och smörkräm. Bred chokladganache i ett jämnt lager på toppen av kakan och servera till någon du tycker om.

ca 18 bitar

PT1H

2 timmar

Betyg (44 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Aprikos- och apelsinmarmelad
400 g torkade aprikoser
saften från 1 apelsin
1 dl vatten
300 g Dansukker Syltsocker

Honungskaka
3 dl honung
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
3 ägg
1 tsk ingefära, malen
2 tsk kanel, malen
saften och skalet av 1/2 apelsin, gärna obesprutad
1 1/2 dl vispgrädde
8 1/3  dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Smörkräm
6 1/3 dl Dansukker Florsocker
3 msk kokande vatten
150 g smör, rumstempererat

Chokladganache
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Instruktioner

Börja med aprikosmarmeladen. Blötlägg aprikoserna i minst 2 timmar och hacka dem sedan fint.

Blanda aprikoserna, apelsinsaft, vatten och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 10 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg honung och socker i en gryta och värm upp till sockret löst sig. Låt det svalna.

Vispa upp äggen och tillsätt kryddorna, apelsinsaft, grädde och den avsvalnade honungsblandningen. Rör samman till en jämn smet.

Blanda mjöl och hjorthornssalt och vänd ner i smeten, rör den jämn.

Häll smeten i en 18x25 plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-70 minuter, testa med sticka för att se om den är klar. Låt kakan svalna i formen.

Förbered smörkrämen. Blanda florsocker och vatten. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smörkräm.

Koka upp grädden till ganachen. Ta bort från plattan och tillsätt den finhackade chokladen. Rör till en jämn smet och låt svalna en kort stund.

Skär kakan i tre lager och bred på ett lager marmelad och ett lager smörkräm. Lägg över en botten och upprepa. Lägg sist på översta botten och bred ganachen i ett jämnt lager på toppen av kakan.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!