Ingredienser
Aprikos- och apelsinmarmelad
400 g torkade aprikoser
saften från 1 apelsin
1 dl vatten
300 g Dansukker Syltsocker
Honungskaka
3 dl honung
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
3 ägg
1 tsk ingefära, malen
2 tsk kanel, malen
saften och skalet av 1/2 apelsin, gärna obesprutad
1 1/2 dl vispgrädde
8 1/3 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
Smörkräm
6 1/3 dl Dansukker Florsocker
3 msk kokande vatten
150 g smör, rumstempererat
Chokladganache
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Instruktioner
Börja med aprikosmarmeladen. Blötlägg aprikoserna i minst 2 timmar och hacka dem sedan fint.
Blanda aprikoserna, apelsinsaft, vatten och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 10 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg honung och socker i en gryta och värm upp till sockret löst sig. Låt det svalna.
Vispa upp äggen och tillsätt kryddorna, apelsinsaft, grädde och den avsvalnade honungsblandningen. Rör samman till en jämn smet.
Blanda mjöl och hjorthornssalt och vänd ner i smeten, rör den jämn.
Häll smeten i en 18x25 plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-70 minuter, testa med sticka för att se om den är klar. Låt kakan svalna i formen.
Förbered smörkrämen. Blanda florsocker och vatten. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smörkräm.
Koka upp grädden till ganachen. Ta bort från plattan och tillsätt den finhackade chokladen. Rör till en jämn smet och låt svalna en kort stund.
Skär kakan i tre lager och bred på ett lager marmelad och ett lager smörkräm. Lägg över en botten och upprepa. Lägg sist på översta botten och bred ganachen i ett jämnt lager på toppen av kakan.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Citrusmarmelader
Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Läckra semlor
Njut av en klassisk semla med fluffig grädde och krämig mandelmassa, en variant med kardemummabulle eller varför inte som semmelkladdkaka.
Baka med citron och apelsin
Apelsin och citron är smaker som hör vintern till och passar jättebra att baka med. Citrus är uppfriskande och syrligt men passar även bra i kombination med andra smaker som choklad och kola.
Pannkakor
Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör. Prova till exempel att ringla på lite sirap.
Fredagsmys
Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!