Honungskaka

Honungskaka är en mjuk kaka med kryddig smak av kanel, ingefära och honung. Gör din honungskaka i lager och varva med aprikosmarmelad och smörkräm. Bred chokladganache i ett jämnt lager på toppen av kakan och servera till någon du tycker om.

ca 18 bitar

PT1H

2 timmar

Betyg (43 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Aprikos- och apelsinmarmelad
400 g torkade aprikoser
saften från 1 apelsin
1 dl vatten
300 g Dansukker Syltsocker

Honungskaka
3 dl honung
1 1/2 dl Dansukker Farinsocker
3 ägg
1 tsk ingefära, malen
2 tsk kanel, malen
saften och skalet av 1/2 apelsin, gärna obesprutad
1 1/2 dl vispgrädde
8 1/3  dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt

Smörkräm
6 1/3 dl Dansukker Florsocker
3 msk kokande vatten
150 g smör, rumstempererat

Chokladganache
1 dl vispgrädde
100 g mörk choklad

Instruktioner

Börja med aprikosmarmeladen. Blötlägg aprikoserna i minst 2 timmar och hacka dem sedan fint.

Blanda aprikoserna, apelsinsaft, vatten och syltsocker i en gryta och koka under omrörning i 10 minuter. Skumma noga. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förslut. Förvara svalt och mörkt.

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg honung och socker i en gryta och värm upp till sockret löst sig. Låt det svalna.

Vispa upp äggen och tillsätt kryddorna, apelsinsaft, grädde och den avsvalnade honungsblandningen. Rör samman till en jämn smet.

Blanda mjöl och hjorthornssalt och vänd ner i smeten, rör den jämn.

Häll smeten i en 18x25 plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 55-70 minuter, testa med sticka för att se om den är klar. Låt kakan svalna i formen.

Förbered smörkrämen. Blanda florsocker och vatten. Tillsätt smöret och blanda till en jämn smörkräm.

Koka upp grädden till ganachen. Ta bort från plattan och tillsätt den finhackade chokladen. Rör till en jämn smet och låt svalna en kort stund.

Skär kakan i tre lager och bred på ett lager marmelad och ett lager smörkräm. Lägg över en botten och upprepa. Lägg sist på översta botten och bred ganachen i ett jämnt lager på toppen av kakan.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?