Jordgubbstarte - Recept

Jordgubbstarte

8 personer
Jordgubbspaj i lite nya kläder. Smörkrispig mördeg, mandelsaftig frangipankräm med farinsocker, ett fint lager av krispig mörk choklad, silkeslen, mjuk och luftig vispad vaniljgrädde och härligt söta jordgubbar.
- Recept Anne au Chocolat
Jordgubbstarte
Betyg (0st)

Ingredienser

    Mördeg

    • 2 1/4 d ekologiskt vetemjöl
    • 3/4 dl Dansukker EKO Florsocker
    • 1 nypa ekologiskt salt
    • 70 g ekologiskt smör, kallt
    • 1 ekologisk äggula

    Frangipanekräm

    • 80 g ekologiskt smör, mjukt
    • 80 g Dansukker EKO Farinsocker eller vanligt Farinsocker
    • 1 3/4 dl ekologiskt mandelmjöl
    • 1 ekologiskt ägg

    Chokladöverdrag

    • 60 g ekologisk mörk choklad

    Vaniljgrädde

    • 1 1/2 dl ekologisk vispgrädde
    • 1 msk Dansukker EKO Florsocker
    • fröna från 1/2 dl ekologisk vaniljstång

    Dekoration

    • 1 förpackning ekologiska jordgubbar
    • ev. lite ekologisk oxalis

    Tips: Du kan enkelt baka pajen i en vanlig pajform med en diameter på cirka 20 cm.

    Mördeg
    Lägg mjöl, florsocker och salt i en mixer. Skär smöret i små kuber och lägg det i mixern. Rör om tills det ser ut som riven parmesan. Tillsätt ägget och arbeta samman snabbt, till en boll. Täck degen och låt den vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper på en skärbräda som får plats i kylen. Lägg en tårtring på ca 20 cm på bakplåtspappret som ligger på skärbrädan och klä botten och kanterna med mördegen. Ställ i kylen medan frangipanekrämen förbereds. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

    Frangipanekräm
    Vispa smör och farinsocker väl i en skål. Vänd i mandelmjöl, tillsätt sedan ägget och rör om till en jämn smet. Fördela frangipanekrämen i pajskalet. Grädda i ca 20 minuter. Håll koll på pajen under tiden. Låt svalna och sätt sedan pajen i kylen för att stelna och bli helt kall.

    Chokladöverdrag
    Hacka chokladen och smält över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen på medelhög effekt. Rör under tiden. Bred chokladen på den kalla pajen och kyl tills den stelnat.

    Vaniljgrädde
    Vispa grädde, florsocker och vaniljfrö till ett lätt skum och bred på chokladlagret.

    Dekoration
    Skär jordgubbarna i skivor och dekorera pajen. Servera omedelbart. Pajen kan också dekoreras några timmar i förväg och förvaras i kylen före servering.


    ;