Julkaka med apelsin och mandel

En kalasgod kaka, full av saftighet och julens allra finaste smaker. En julkaka med smak av muscovadorörsocker, apelsin, mandel, gula russin och kanderade apelsinskal.

ca 10 bitar

PT1H

ca 1,5 timme

Betyg (70 st)

Sätt betyg

Ingredienser

120 g smör, rumstempererat 
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 
1 tsk Dansukker Vaniljsocker 
2 ägg 
1 dl grekisk yoghurt 
skalet från 1 apelsin 
2 1/2 msk apelsinsaft 
2 1/2 dl vetemjöl 
1 1/2 dl mandelmjöl 
2 tsk bakpulver 
1/2 tsk salt 
1 dl gula russin (60 g) 
1 dl kanderade apelsinskal (60 g) 

Garnering 
mandelspån 
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme. 

Vispa smör, muscovadorörsocker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och tillsätt sedan yoghurt, apelsinskal och apelsinsaft.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Rör smeten jämn. Vänd slutligen ner russin och kanderade apelsinskal.

Smörj en springform, ca 20 cm i diameter och strö mandelspån i botten. Häll i smeten och strö mandel - spån på toppen av kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen i 50-55 min. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna helt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.