Julkaka

Julkaka
Betyg: (6st)

Ingredienser

50 g smör eller margarin
2 dl mjölk
25 g jäst
3/4 dl Dansukker Strösocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
Cirka 5 dl vetemjöl

Fyllning
50 g mandelmjöl
1 dl Dansukker Florsocker
75 g smör eller margarin
1/4-1/2 g saffran eller rivet skal av en ekologisk apelsin

Garnering
1 ägg
1-2 msk Dansukker Rörsocker Strö

Smält matfettet. Tillsätt mjölken och värm till cirka 37 °C. Smula jästen i en skål och tillsätt socker, salt och kardemumma. Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Rör samman ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och och kavla ut den till en platta cirka 25 x 50 cm. bred på fyllningen. Rulla samman och forma till en snurra som läggs i en smord springform, 24 cm i diameter. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Pensla kakan med uppvispat ägg och strö på rörsockret. Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter.

Receptet är framtaget av

Dansukker