Kolaparfait med vit choklad, kardemumma & hallon
- Recept Camilla Hamid
Ett smidigt sätt att göra en svalkande dessert på i sommarvärmen utan att dra fram glassmaskinen är att göra parfait. Parfaiten som jag har bakat idag är en deluxevariant med kolagömma, kardemumma, vit choklad och en massa färska hallon.
Ingredienser
0,5 dl mjölk
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 krm malen kardemumma
100 g vit choklad
0,5 dl Dansukker Strösocker
0,5 dl vatten
1 msk Dansukker Glykossirap
1 ägg
1 äggula
1,5 dl vispgrädde
½ burk dulce de leche à 400 g
Färska hallon och ätbara blommor att dekorera med
Instruktioner
1. Koka upp mjölk, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt dra medan du gör resten av receptet.
2. Hacka chokladen grovt och smält över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Tillsätt till mjölken i kastrullen. Rör om till en jämn smet.
3. I en annan kastrull kokar du upp strösocker, vatten och glykossirap tills sockerkristallerna har smält.
4. Vispa upp ägg och äggula pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt sirapen, lite i taget under konstant vispning tills du får ett tjockt skum.
5. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten försiktigt med slickepott.
6. Vispa grädden till mjuka toppar i en annan bunke och vänd försiktigt ner det med slickepott i resten av smeten.
7. Häll upp parfaitsmeten i portionsformar. Klicka ner lite dulce de leche i varje form och swirla runt med en sked.
8. Låt formarna stå i frysen i minst 4 timmar innan servering. Servera med färska bär.
- Recept Camilla Hamid - My Kitchen Stories
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka till advent
Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.