Kolaparfait med vit choklad, kardemumma & hallon

4 generösa portioner
Ett smidigt sätt att göra en svalkande dessert på i sommarvärmen utan att dra fram glassmaskinen är att göra parfait. Parfaiten som jag har bakat idag är en deluxevariant med kolagömma, kardemumma, vit choklad och en massa färska hallon.
- Recept Camilla Hamid
Kolaparfait med vit choklad, kardemumma & hallon
Betyg: (9st)

Ingredienser

  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 krm malen kardemumma
  • 100 g vit choklad
  • 0,5 dl Dansukker Strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk Dansukker Glykossirap
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1,5 dl vispgrädde
  • ½ burk dulce de leche à 400 g
  • Färska hallon och ätbara blommor att dekorera med

1.    Koka upp mjölk, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt dra medan du gör resten av receptet.
2.    Hacka chokladen grovt och smält över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Tillsätt till mjölken i kastrullen. Rör om till en jämn smet.
3.    I en annan kastrull kokar du upp strösocker, vatten och glykossirap tills sockerkristallerna har smält.
4.    Vispa upp ägg och äggula pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt sirapen, lite i taget under konstant vispning tills du får ett tjockt skum.
5.    Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten försiktigt med slickepott.
6.    Vispa grädden till mjuka toppar i en annan bunke och vänd försiktigt ner det med slickepott i resten av smeten.
7.    Häll upp parfaitsmeten i portionsformar. Klicka ner lite dulce de leche i varje form och swirla runt med en sked.
8.    Låt formarna stå i frysen i minst 4 timmar innan servering. Servera med färska bär.