Krempitaprinsess

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25x40 cm och ger 25 bitar.
Balkans krempita i svensk prinsesskostym med ett lager hallonkompott.
Krempitaprinsess
Betyg: (0st)

Ingredienser

    Ingredienser (krempita):

    • 2 stora plattor smördeg à 250 g
    • 1,5 liter mjölk (gärna 3% fetthalt)
    • 5 st ägg
    • 3 dl Dansukker Ekologiskt strösocker
    • 1,5 dl vetemjöl,
    • 1,5 dl majsstärkelse
    • 2 msk Dansukker Vaniljsocker
    • 2 dl grädde

    Gör såhär:
    1. Lägg smördegsplattorna på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel.
    2. Grädda dem mitten av ugnen på 200° (över- och undervärme) i ca 15 min tills den får en fin och gyllenbrun färg.
    3. Separera äggulorna från äggvitorna. Lägg äggvitorna i en helt ren bunke av rostfri metall, glas eller porslin. Ställ åt sidan.
    4. Vispa snabbt äggulor, vaniljsocker, vetemjöl, majsstärkelse, 2 dl socker och 5 dl mjölk i en annan bunke. Blanda ordentligt tills du får en slät och klumpfri smet. Ställ åt sidan.
    5. Koka upp 1 liter mjölk i en kastrull. Sänk värmen och vispa sedan i äggsmeten under konstant omrörning. Det är superviktigt att du inte slutar röra om för att undvika att krämen bränner sig fast i botten.
    6. Ta bort kastrullen från värmen när krämen kokat och häll upp den i en kall skål för att svalna i kylskåpet medan du fortsätter med resten av receptet. Rör om då och då så att inte skinn bildas.
    7. Vispa äggvitorna till fasta toppar och tillsätt 1 dl strösocker under fortsatt vispning.
    8. Vänd försiktigt ner marängen i den avsvalnade vaniljkrämen.

    Ingredienser (hallonkompott):
    250 g frysta hallon
    saft från 1 citron
    1 dl Dansukker Gelésocker Multi
    0,5 dl vatten

    Gör såhär:
    1. Lägg alla ingredienserna till hallonkompotten i en kastrull och låt koka upp under omrörning i ca 2 minuter.
    2. Häll över hallonkompotten i en skål och låt svalna i kylskåpet tills den tjocknat.

    Montering:
    Lägg en av smördegsplattorna i botten av din form. Bre ut vaniljfyllningen över bottenplattan. Toppa med hallonkompotten. Skär den ena smördegsplattan i rutor och lägg rutorna på krämen. Ställ kakan i kylen i minst 4 timmar, tills den kallnar helt och stelnar. 

    Ingredienser (dekoration):
    500 g marsipan av valfri färg
    maizena till utkavling
    Dansukker Florsocker att pudra med.

    Gör såhär:
    1. Kavla ut marsipanen tunt. Använd maizena så att den inte fastnar eller svettas. Täck din krempita med den.
    2. Pudra med florsocker.
    3. Skär upp i bitar och servera!

    Recept Camilla Hamid för Dansukker