Lyckokakor

Här får du receptet på en riktig lyckokaka! Baka kakan, lägg i ett kärleksfullt budskap och dela med dig till alla du älskar!

ca 25-30 st

Betyg (39 st)

Sätt betyg

Ingredienser

80 g smör
3/4 dl vatten 
4 äggvitor
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl majsstärkelse
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt

Dekoration

Kristyr
1 äggvita 
1-2 dl Dansukker Florsocker (till önskad konsistens)
Några droppar röd karamellfärg

Smält rosa choklad
Ruby choklad

Strössel

Instruktioner

Skriv små kärlekshälsningar på avlånga lappar, ca 70x7 mm. Eller använd medföljande lappar om du tycker de passar. Ladda ner kärlekshälsningar här.

Sätt ugnen på 175˚C, vanlig ugn. 

Bryn smör i en kastrull och häll ner i en stor skål eller bunke. Tillsätt vatten och äggvitor och vispa ihop. Vänd ner brun farin strö och strösocker och vispa lite till.

Blanda vetemjöl, majsstärkelse, vaniljsocker och salt i en skål och vänd ner i smeten. Vispa till en slät smet. Om den är för tjock, tillsätt 1 msk vatten.

Klicka ut 1 msk smet per kaka på en plåt med silikonmatta för bäst resultat, men har du ingen kan du använda bakplåtspapper av tjockare kvalitet. Forma smeten till tunna cirklar, ca 10 cm i diameter, med hjälp av baksidan på en sked. Gör två åt gången och grädda i mitten av ugnen ca 6–8 minuter.

Ta ut kakorna från ugnen, vänta ca 1 minut och vänd dem med en stekspade. Lägg en lapp på varje kaka, vänta ytterligare ca 15–30 sekunder och vik sedan kakan på mitten så att den ser ut som ett ”taco-skal”. Håll i varje ände, placera underdelen av kakan mot en glaskant och vik neråt så att ändarna nästan möts, då sluter sig kakan automatiskt runt din lapp. Spricker kakorna lätt när de viks behöver du grädda dom en lite längre stund.

Låt kakorna svalna i en muffinsplåt så att de håller formen.

Kristyr
Vispa samman äggvita, florsocker och några droppar karamellfärg. För fastare konsistens, tillsätt mer florsocker.

Dekorera med kristyr eller smält rosa choklad och strössel, eller dofta lite florsocker över kakorna.

Tips!
Slå gärna in varje lapp i plastfilm, annars fastnar de gärna i kakan.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.