Lyckokakor

Här får du receptet på en riktig lyckokaka! Baka kakan, lägg i ett kärleksfullt budskap och dela med dig till alla du älskar!

ca 25-30 st

Betyg (37 st)

Ingredienser

80 g smör
3/4 dl vatten 
4 äggvitor
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Brun Farin Strö
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 dl majsstärkelse
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
1 krm salt

Dekoration

Kristyr
1 äggvita 
1-2 dl Dansukker Florsocker (till önskad konsistens)
Några droppar röd karamellfärg

Smält rosa choklad
Ruby choklad

Strössel

Instruktioner

Skriv små kärlekshälsningar på avlånga lappar, ca 70x7 mm. Eller använd medföljande lappar om du tycker de passar. Ladda ner kärlekshälsningar här.

Sätt ugnen på 175˚C, vanlig ugn. 

Bryn smör i en kastrull och häll ner i en stor skål eller bunke. Tillsätt vatten och äggvitor och vispa ihop. Vänd ner brun farin strö och strösocker och vispa lite till.

Blanda vetemjöl, majsstärkelse, vaniljsocker och salt i en skål och vänd ner i smeten. Vispa till en slät smet. Om den är för tjock, tillsätt 1 msk vatten.

Klicka ut 1 msk smet per kaka på en plåt med silikonmatta för bäst resultat, men har du ingen kan du använda bakplåtspapper av tjockare kvalitet. Forma smeten till tunna cirklar, ca 10 cm i diameter, med hjälp av baksidan på en sked. Gör två åt gången och grädda i mitten av ugnen ca 6–8 minuter.

Ta ut kakorna från ugnen, vänta ca 1 minut och vänd dem med en stekspade. Lägg en lapp på varje kaka, vänta ytterligare ca 15–30 sekunder och vik sedan kakan på mitten så att den ser ut som ett ”taco-skal”. Håll i varje ände, placera underdelen av kakan mot en glaskant och vik neråt så att ändarna nästan möts, då sluter sig kakan automatiskt runt din lapp. Spricker kakorna lätt när de viks behöver du grädda dom en lite längre stund.

Låt kakorna svalna i en muffinsplåt så att de håller formen.

Kristyr
Vispa samman äggvita, florsocker och några droppar karamellfärg. För fastare konsistens, tillsätt mer florsocker.

Dekorera med kristyr eller smält rosa choklad och strössel, eller dofta lite florsocker över kakorna.

Tips!
Slå gärna in varje lapp i plastfilm, annars fastnar de gärna i kakan.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.