Mandelkaka med lemon curd

- Recept köket.se
En enkel, försvinnande god och saftig kaka som du lätt gör lite festligare med hemmagjord lemon curd. Kakan är perfekt att bjuda på till fikat eller till kalaset året om. Kakan är dessutom naturligt glutenfri!

PT55M

1 timmer

Betyg (1 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Lemon curd
2 dl Dansukker Syltsocker
2 äggulor
1 ägg
1 tsk majsstärkelse
3 citroner, ekologiska (1 dl av saften)
100 g smör, rumsvarmt

Mandelkaka
200 g smör
125 g Dansukker Svenskt Strösocker
75 g Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
4 ägg
400 g mandelmjöl
mandelspån
penséer, valfritt

Instruktioner

Börja med lemoncurden så att den får stelna. Vispa samman syltsocker, ägg, äggulor och majsstärkelse i en kastrull.

Tillsätt zest från de tre citronerna samt 1 dl citronsaft.

Ställ kastrullen på plattan och värm upp på medelvärme under omrörning i ca 3 minuter. Ta av från plattan och tillsätt smöret i omgångar och rör runt tills det smält.

Sila av curden och häll upp i en väl rengjord burk. Ställ in i kylen när din lemon curd har svalnat.

Gör mandelkakan. Sätt ugnen på 175 °C.

Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper.

Vispa socker och smör poröst. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Vänd ner mandelmjölet och blanda samman.

Bred ut smeten i formen och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt kakan svalna helt.

Dekorera kakan med lemon curd och eventuellt lite vackra ätbara blommor.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kokos- och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Ladda upp inför helgen genom att kura ihop i TV-soffan tillsammans med familj, vänner och något särskilt gott. Vi har recepten till din myskväll!

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.