Mandelmassetårta med hösthallon

10 bitar 25 minuter + tid att kallna
Kolasås och botten kan göras klara dagen före och sedan är det bara att vispa grädde och garnera tårtan strax före serveringen. Förutom hallon är det gott med andra bär, till exempel björnbär. Även päron passar bra till.
Mandelmassetårta med hösthallon
Betyg: (3st)

Ingredienser

    Botten

    • 300 g mandelmassa
    • 3 ägg
    • 1/2 dl potatismjöl
    • skal från 1 ekologisk citron

    Kola

    • 100 g smör
    • 3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 1 tsk flingsalt
    • 2 dl vispgrädde

    Garnering

    • 2 dl vispad grädde
    • 1/2–1 liter färska bär

    Sätt ugnen på 200°. Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

    Riv mandelmassan och rör ihop med äggen, potatismjölet och citronskalet. Tryck ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills bottnen stannat och fått fin färg, cirka 8 minuter. Låt svalna.

    Blanda smör, socker och flingsalt i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och under omrörning. Rör ner grädden. Koka upp och låt koka 5–8 minuter. Låt svalna.

    Ringla kolasåsen över mandelbottnen och ställ in i kylen så att den kallnar helt.

    Vispa grädden. Bred den på tårtan och toppa med rikligt med bär, eller servera grädde och bär vid sidan om.

    Recept Sara Wångmar, Uppsala