Mandelmassetårta med hösthallon

Kolasås och botten kan göras klara dagen före och sedan är det bara att vispa grädde och garnera tårtan strax före serveringen. Förutom hallon är det gott med andra bär, till exempel björnbär. Även päron passar bra till.

10 bitar

PT25M

25 minuter + tid att kallna

Betyg (12 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Botten
300 g mandelmassa
3 ägg
1/2 dl potatismjöl
skal från 1 ekologisk citron

Kola
100 g smör
3 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk flingsalt
2 dl vispgrädde

Garnering
2 dl vispad grädde
1/2–1 liter färska bär

Instruktioner

Sätt ugnen på 200°. Smöra en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.

Riv mandelmassan och rör ihop med äggen, potatismjölet och citronskalet. Tryck ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen tills bottnen stannat och fått fin färg, cirka 8 minuter. Låt svalna.

Blanda smör, socker och flingsalt i en kastrull. Låt det smälta ihop på svag värme och under omrörning. Rör ner grädden. Koka upp och låt koka 5–8 minuter. Låt svalna.

Ringla kolasåsen över mandelbottnen och ställ in i kylen så att den kallnar helt.

Vispa grädden. Bred den på tårtan och toppa med rikligt med bär, eller servera grädde och bär vid sidan om.

Recept Sara Wångmar, Uppsala

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?