Fantastiska
fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Fläderblomsaft

Fläderisglass

Flädersangria

Fläderblomssaft

Fläder Collins

Fläder- och citroncurd

Jordgubb- och fläderblomsparfait

Fläder sour

Rabarbersylt med fläder

Citron- och flädersirap

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Fläderblomsgranité

Visste du detta om fläder

Fläder (Sambucus nigra) växer både i trädgårdar och i vilt tillstånd. Förekommer från Skåne till Jämtland och Ångermanland. Den äkta flädern som blommar i juni med stora gulvita blomställningar används till saft, marmelad och desserter. Även de svarta bären kan användas till saft och sylt. Den vilda druvflädern däremot, får korallröda bär och är inte ätlig. Långt tillbaka i tiden ansågs flädern vara helig, man trodde att Freja bodde i flädern och brukade åkalla henne vid trassliga kärleksaffärer. Flädern användes förr som medicinalväxt och som te. Än idag används den till te men i huvudsak till saft.

Sandkaka med fläderglasyr

Flädercurd

Sommarsaft

Fläderbärssaft

Friterade fläderblommor

Läskande sommardricka

Jordgubbs - fläderblomssaft

Melondessert med flädermousse och bovete-crumble

Fläderblomssaft med muscovado

Vanliga frågor om fläder och när den blommar

Plocka fläderblommor en solig dag när klasarna är fullt utslagna och doftar intensivt – helst på förmiddagen innan värmen blivit för stark.

Skölj försiktigt för att få bort småkryp, men undvik att spola bort den aromatiska pollendoften som ger smaken.

Flädern blommar oftast i juni, men kan variera något beroende på väder och plats – håll utkik efter krämvita klasar i början av sommaren.

Kan man frysa färska fläderblommor? Ja, du kan frysa fläderblommor i plastpåse – använd dem direkt från frysen till saft eller bakning, men smaken blir något mildare.

Flädersaft ska stå och dra i 2 till 3 dagar för att smaken ska blomma ut – förvara svalt och rör om dagligen.

Flädersirap är ljuvlig i drinkar, på glass, i marinader, eller som smaksättare i bakverk och tårtfyllningar.

Ja, färska fläderblommor håller 1–2 dagar i kyl, gärna inlindade i fuktigt hushållspapper.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Kärleksmumskladdkaka

Fira Kladdkakans dag 7 november!

Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!