Fantastiska
fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Fläderblomsaft

Fläderisglass

Flädersangria

Fläderblomssaft

Fläder Collins

Fläder- och citroncurd

Jordgubb- och fläderblomsparfait

Fläder sour

Rabarbersylt med fläder

Citron- och flädersirap

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Fläderblomsgranité

Visste du detta om fläder

Fläder (Sambucus nigra) växer både i trädgårdar och i vilt tillstånd. Förekommer från Skåne till Jämtland och Ångermanland. Den äkta flädern som blommar i juni med stora gulvita blomställningar används till saft, marmelad och desserter. Även de svarta bären kan användas till saft och sylt. Den vilda druvflädern däremot, får korallröda bär och är inte ätlig. Långt tillbaka i tiden ansågs flädern vara helig, man trodde att Freja bodde i flädern och brukade åkalla henne vid trassliga kärleksaffärer. Flädern användes förr som medicinalväxt och som te. Än idag används den till te men i huvudsak till saft.

Sandkaka med fläderglasyr

Flädercurd

Sommarsaft

Fläderbärssaft

Friterade fläderblommor

Läskande sommardricka

Jordgubbs - fläderblomssaft

Melondessert med flädermousse och bovete-crumble

Fläderblomssaft med muscovado

Vanliga frågor om fläder och när den blommar

Plocka fläderblommor en solig dag när klasarna är fullt utslagna och doftar intensivt – helst på förmiddagen innan värmen blivit för stark.

Skölj försiktigt för att få bort småkryp, men undvik att spola bort den aromatiska pollendoften som ger smaken.

Flädern blommar oftast i juni, men kan variera något beroende på väder och plats – håll utkik efter krämvita klasar i början av sommaren.

Kan man frysa färska fläderblommor? Ja, du kan frysa fläderblommor i plastpåse – använd dem direkt från frysen till saft eller bakning, men smaken blir något mildare.

Flädersaft ska stå och dra i 2 till 3 dagar för att smaken ska blomma ut – förvara svalt och rör om dagligen.

Flädersirap är ljuvlig i drinkar, på glass, i marinader, eller som smaksättare i bakverk och tårtfyllningar.

Ja, färska fläderblommor håller 1–2 dagar i kyl, gärna inlindade i fuktigt hushållspapper.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.