Fantastiska
fläder
Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!
Visste du detta om fläder
Fläder (Sambucus nigra) växer både i trädgårdar och i vilt tillstånd. Förekommer från Skåne till Jämtland och Ångermanland. Den äkta flädern som blommar i juni med stora gulvita blomställningar används till saft, marmelad och desserter. Även de svarta bären kan användas till saft och sylt. Den vilda druvflädern däremot, får korallröda bär och är inte ätlig. Långt tillbaka i tiden ansågs flädern vara helig, man trodde att Freja bodde i flädern och brukade åkalla henne vid trassliga kärleksaffärer. Flädern användes förr som medicinalväxt och som te. Än idag används den till te men i huvudsak till saft.
Vanliga frågor om fläder och när den blommar
Plocka fläderblommor en solig dag när klasarna är fullt utslagna och doftar intensivt – helst på förmiddagen innan värmen blivit för stark.
Skölj försiktigt för att få bort småkryp, men undvik att spola bort den aromatiska pollendoften som ger smaken.
Flädern blommar oftast i juni, men kan variera något beroende på väder och plats – håll utkik efter krämvita klasar i början av sommaren.
Kan man frysa färska fläderblommor? Ja, du kan frysa fläderblommor i plastpåse – använd dem direkt från frysen till saft eller bakning, men smaken blir något mildare.
Flädersaft ska stå och dra i 2 till 3 dagar för att smaken ska blomma ut – förvara svalt och rör om dagligen.
Flädersirap är ljuvlig i drinkar, på glass, i marinader, eller som smaksättare i bakverk och tårtfyllningar.
Ja, färska fläderblommor håller 1–2 dagar i kyl, gärna inlindade i fuktigt hushållspapper.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka till advent
Med första advent kommer julstämningen. Tänd det första stearinljuset, sätt på kaffe och bjud på ljuvligt doftande bakverk. Gör gärna en sats extra, så har du frysen laddad inför de kommande helgerna.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.