Marsipanjulgris färgad med rödbeta

- Recept Tea Malmegård
Marsipanjulgris är ett roligt pyssel. Färga dina marsipangrisar med rödbeta och få de läckert rosa. Teas marsipanjulgris är både fin att titta på och äta.

Ca 10 grisar

1 timme

Betyg (2 st)

Ingredienser

Marsipan
1/2 msk rödbetsjuice
4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl Dansukker Eko Socker
1 st äggvita
2 msk (knappt) kallt vatten
1 msk rapsolja
5 d Dansukker Eko Florsocker

Instruktioner

Skala rödbetan och riv den på ett rivjärn. Krama ur juicen genom en sil.

Mixa mandelmjöl och socker ordentligt i en matberedare.

Tillsätt äggvita, vatten, rödbetsjuice och olja med maskinen igång. Se till att skrapa kanterna så att allt blandas ordentligt.

Häll i florsockret i omgångar och arbeta smeten tills den går ihop.

Forma grisarna precis som du vill. Låt fantasin flöda!

MEN… om du vill göra en större julgris med tre kultingar (som på bilden) gör du så här: Dela marsipanen i två delar och dela sedan en del i ytterligare 4 delar. Den stora delen blir kroppen och de fyra mindre blir julgrisens huvud och de tre kultingarna. Nyp av en bit från varje ”kropp” och rulla knorrarna. Forma sedan kropparna och fäst knorrarna. Lägg den större kroppen på önskat serveringsfat och sväng den något. Använd baksidan på en kniv för att markera väck och lår. Lägg kultingarna ”under magen”. Forma nu huvudet på den stora grisen. Nyp av en bit och rulla två droppar. Rulla sedan till huvudet. Tänk formen som ett päron som åkt i backen. Sätt den större delen mot kroppen. Platta till dropparna och forma till två öron och sätt i vecket mellan kropp och huvud. Sätt i två kulformade strössel som ögon och klicka i två prickar med smält mörk choklad som pupiller.

Se film: Så här gör du Marsipanjulgris

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.