Ingredienser
150 g mörk choklad
1/2 dl snabbkaffe, pulver
2 msk kakao
1 1/2 dl kokande vatten
Ev. smaksättning, 2 dl rom/whisky (1 dl + 1 dl)
230 g smör, rumstempererat
4 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 ägg
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C.
Smält choklad över ett vattenbad. Låt svalna.
Lägg snabbkaffe och kakao i en skål. Häll över 1 1/2 dl kokande vatten och rör till allt har lösts upp. Tillsätt eventuellt 1 dl rom eller whisky och låt svalna (kakan gör sig bäst med rom eller whisky men kan uteslutas och behöver inte ersättas med annan vätska).
Vispa smör, socker och vaniljsocker fluffigt. Tillsätt ägg, ett i taget. Häll ner chokladen och kaffeblandningen och rör till en jämn smet.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och vänd ner i smeten. Rör till en jämn smet.
Smörj en form, ca 2 liter och häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-70 minuter.
Låt svalna 5-10 minuter och vänd sedan över kakan på galler. Låt svalna ytterliggare 15 minuter och häll sedan 1 dl rom eller whisky över kakan om så önskas.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.