Ingredienser
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
2 msk majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat
Körsbärssylt
200 g körsbär
100 g Dansukker Syltsocker
Montering
1 förp färsk smördeg
3 dl vispgrädde
Glasyr
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
3 tsk vatten
2 msk körsbärssylt
Instruktioner
Vaniljkräm
Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk. Ta upp vaniljstången.
Vispa äggula, socker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under vispning.
Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt smör lite i taget under vispning. Plasta skålen och ställ i kylen.
Körsbärssylt
Skölj och kärna ur körsbär. Mixa eller finhacka bären och blanda med syltsockret i en kastrull och koka 4-5 minuter. Skumma väl och häll upp på varm, väl rengjord burk. Förslut och förvara svalt.
Äppelmos
Gör äppelmoset enligt recept.
Smördegsplattor
Sätt ugnen på 200°C. Dela smördegen till 3 ark och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och lägg en mindre plåt på arken som tyngd och grädda mitt i ugnen ca 10 min. Ta bort plåten och grädda ytterligare 5 min. Låt kallna helt.
Montering
Vispa grädde fast och blanda ner 2-3 dl av vaniljkrämen. Rör ihop florsocker och vatten till glasyren och ställ åt sidan.
Bred ett lager körsbärssylt på ett smördegsark och glasyr ovanpå, så att det marmoreras. Ställ i frysen för att stelna.
På nedersta arket, bred ett tunt lager äppelmos och sedan ett lager vaniljgrädde ovanpå och lägg på ett fat. Bred ett tjockt lager vaniljgrädde på det sista smördegsarket och lägg det arket ovanpå det med äppelmos och vaniljkräm.
Ta ut arket med glasyr från frysen och lägg på toppen av tårtan.
Tips
Skär tårtan i 6 bitar och skölj kniven i varmt vatten mellan varje knivtag så går det lättare att skära.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.