Päronbakelse

6 portioner

1 timme + 5 timmar i frys

Betyg (49 st)

Ingredienser

Kladdkakebotten
100 g smör
2½ dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
smör och ströbröd till formen

Päronbavaroise
1½ blad gelatin
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl Dansukker Strösocker
2 äggulor
½ dl päronpuré
¼ dl vatten
1 droppe grön karamellfärg
1¼ dl grädde, lättvispad

Pärongelé
1 dl Dansukker Gelésocker Multi
1 dl päronsaft
1 msk citronsaft

Instruktioner

En dessert som kräver tid men känns lyxig att servera efter en middag. Mixa riktigt mogna päron till purén.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Rör ner muscovadorörsocker och ägg.
2. Sikta ner övriga ingredienser och blanda samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 22 cm i diameter.
3. Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna.
4. Ta sex utstickare, 4–6 cm i diameter, och tryck ner i kakan. Låt kakan sitta kvar i formarna. Ta bort överflödig kaka.
5. Päronbavaroise: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, mjölk och socker. Tillsätt äggulorna under vispning och sjud till 83°.
6. Häll gräddblandningen i en kall bunke och tillsätt päronpuré, vatten och lite karamellfärg. Ta upp gelatinet och krama ut vattnet. Lägg i päronblandningen och mixa. Plasta och kyl till cirka 15°.
7. Vänd ner lite i taget av den lättvispade grädden i päronblandningen under omrörning. Gör det inte för snabbt, då kan den skära sig.
8. Fördela bavaroisen jämnt i utstickarna med chokladkakebottnarna i och ställ i frysen, gärna över natten.
9. Pärongelé: Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka blandningen 30 sekunder. Låt svalna lite. Fördela gelén över päronbavaroisen och frys ytterligare några timmar.
10. Ta ut bakelserna, cirka 15 minuter före servering. Lossa bakelserna från utstickarna direkt och lägg på tallrikar.

Recept Linnea Andrae, Tyresö

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.