Pepparkakslyktor

2,5-3 timmar + en natt i kyl

Betyg (0 st)

Ingredienser

Pepparkaksdeg
200 g smör
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 ägg
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
ca 8 dl vetemjöl

Montering
3 dl smält Dansukker Strösocker

Kristyr till dekoration
1 äggvita
2 krm ättiksprit
4 dl Dansukker Florsocker

Instruktioner

Smält smör tillsammans med socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägg.

Lös bikarbonat i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna.

Tillsätt vetemjöl och arbeta samman degen. Låt vila över natten.

Sätt ugnen på 175 °C och ta ut degen från kylen en stund innan du ska kavla den.

Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på bakplåtspapper. Stansa eller skär ut till önskad form och ta bort överflödig deg.
Ladda ned mall till lykta »
Ladda ned mall till minihus »

Grädda mitt i ugnen i 5–7 minuter. Skär kanterna raka om det behövs. Låt kallna.

Smält socker i en kastrull på spisen och sätt ihop lyktorna/småhusen, var försiktig då det är lätt att bränna sig. Låt stå för att stelna.

Gör under tiden kristyren till dekorationen. Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet med elvisp. Fyll en spritspåse och dekorera.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.