Pepparkakslyktor

PT1H

2,5-3 timmar + en natt i kyl

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pepparkaksdeg
200 g smör
2 1/4 dl Dansukker Strösocker
2 dl Dansukker Ljus Sirap
1 ägg
1 1/2 tsk bikarbonat
2 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
ca 8 dl vetemjöl

Montering
3 dl smält Dansukker Strösocker

Kristyr till dekoration
1 äggvita
2 krm ättiksprit
4 dl Dansukker Florsocker

Instruktioner

Smält smör tillsammans med socker och sirap. Rör tills det kallnat. Tillsätt ägg.

Lös bikarbonat i lite vatten och rör ned tillsammans med kryddorna.

Tillsätt vetemjöl och arbeta samman degen. Låt vila över natten.

Sätt ugnen på 175 °C och ta ut degen från kylen en stund innan du ska kavla den.

Kavla ut degen cirka 3 mm tjock på bakplåtspapper. Stansa eller skär ut till önskad form och ta bort överflödig deg.
Ladda ned mall till lykta »
Ladda ned mall till minihus »

Grädda mitt i ugnen i 5–7 minuter. Skär kanterna raka om det behövs. Låt kallna.

Smält socker i en kastrull på spisen och sätt ihop lyktorna/småhusen, var försiktig då det är lätt att bränna sig. Låt stå för att stelna.

Gör under tiden kristyren till dekorationen. Vispa samman ingredienserna till en fast, seg smet med elvisp. Fyll en spritspåse och dekorera.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?