Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Den här magiska rulltårtan innehåller alla smaker du önskar dig till jul. Saftig pepparkaka, len kola och härlig lingonfrosting. Allt gott.

ca 10 bitar

PT1H
PT0M
Julkakorna

ca 1 tim

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kolasås
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
15 g smör
1 dl vispgrädde

Rulltårta
3 ägg
2 dl Dansukker Farinsocker
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pepparkakskryddor

Frosting, bas
300 g färskost
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
4 dl vispgrädde

Kolafyllning
2/3 sats frosting
1 1/2 dl kolasås, från receptet ovan

Lingonfrosting
1/3 sats frosting
100 g lingonsaft

Instruktioner

Börja med kolasåsen. Blanda socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 2 minuter, tills det börjar karamellisera eller tjockna lite.

Häll i grädden lite i taget, försiktigt så det inte skvätter. Koka ytterligare ca 4 minuter. Häll upp i en varm väl rengjord glasburk och låt stelna i kylen.

Gör rulltårtan. Sätt ugnen på 250°C, under- och över­värme.

Vispa ägg och farinsocker några min tills det är riktigt fluffigt. Tillsätt mjölk och rör om. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en skål och vänd ner i smeten. Rör till en jämn smet.

Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 4-5 min.

Lägg ett nytt bakplåtspapper på en ren kökshandduk och strö på strösocker. Stjälp upp den gräddade botten på bakplåtspappret och dra av det papper som botten gräd­dats på. Dutta med en blöt pensel om pappret sitter fast.

För att rulltårtan inte ska spricka, rulla in botten i både det nya bakplåtspappret och handduken. Låt svalna.

Gör frostingen. Vispa färskost, florsocker och grädde till en hård frosting. Lägg 2/3 i en skål och 1/3 i en annan skål. Rör ner kolasås i skålen med mest frosting och rör om försiktigt. Rulla ut botten och bred kolafylling på rulltårtan och rulla ihop.

Tina lingon och spara några till dekoration. Pressa resten genom en finmaskig sil. Vänd ner lingonsaften i skålen med mindre frosting och rör om försiktigt. Lägg lingonfrostingen i en spritspåse och spritsa på toppen av rulltårtan. Dekorera med lingon.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kolagrottor

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.