Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Den här magiska rulltårtan innehåller alla smaker du önskar dig till jul. Saftig pepparkaka, len kola och härlig lingonfrosting. Allt gott.

ca 10 bitar

PT1H
PT0M
Julkakorna

ca 1 tim

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Kolasås
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 1/2 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
15 g smör
1 dl vispgrädde

Rulltårta
3 ägg
2 dl Dansukker Farinsocker
1/2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk pepparkakskryddor

Frosting, bas
300 g färskost
1 1/2 dl Dansukker Florsocker
4 dl vispgrädde

Kolafyllning
2/3 sats frosting
1 1/2 dl kolasås, från receptet ovan

Lingonfrosting
1/3 sats frosting
100 g lingonsaft

Instruktioner

Börja med kolasåsen. Blanda socker, sirap och smör i en tjockbottnad kastrull. Låt koka i ca 2 minuter, tills det börjar karamellisera eller tjockna lite.

Häll i grädden lite i taget, försiktigt så det inte skvätter. Koka ytterligare ca 4 minuter. Häll upp i en varm väl rengjord glasburk och låt stelna i kylen.

Gör rulltårtan. Sätt ugnen på 250°C, under- och över­värme.

Vispa ägg och farinsocker några min tills det är riktigt fluffigt. Tillsätt mjölk och rör om. Blanda mjöl, bakpulver och pepparkakskryddor i en skål och vänd ner i smeten. Rör till en jämn smet.

Bred ut smeten på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 4-5 min.

Lägg ett nytt bakplåtspapper på en ren kökshandduk och strö på strösocker. Stjälp upp den gräddade botten på bakplåtspappret och dra av det papper som botten gräd­dats på. Dutta med en blöt pensel om pappret sitter fast.

För att rulltårtan inte ska spricka, rulla in botten i både det nya bakplåtspappret och handduken. Låt svalna.

Gör frostingen. Vispa färskost, florsocker och grädde till en hård frosting. Lägg 2/3 i en skål och 1/3 i en annan skål. Rör ner kolasås i skålen med mest frosting och rör om försiktigt. Rulla ut botten och bred kolafylling på rulltårtan och rulla ihop.

Tina lingon och spara några till dekoration. Pressa resten genom en finmaskig sil. Vänd ner lingonsaften i skålen med mindre frosting och rör om försiktigt. Lägg lingonfrostingen i en spritspåse och spritsa på toppen av rulltårtan. Dekorera med lingon.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!