Ingredienser
Pepparkaksdeg
2 1/4 dl Dansukker Eko Socker
5 dl Dansukker Eko Ljus Sirap
400 g smör
3 st ägg
2 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk (drygt) kanel, malen
2 msk (drygt) nejlika, malen
2 tsk ingefära, malen
1 nypa salt
Torr karamell till montering av hus
4 dl Dansukker Eko Socker
Fönster
22 st gelatinblad
Kristyr
3 st äggvita
10-13 1/2 dl Dansukker Eko Florsocker
Instruktioner
Smält samman socker, sirap och smör i en kastrull och låt svalna helt.
Vispa i äggen för hand.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll all degvätska i mitten. Arbeta ihop med en träsked först och knåda sedan degen för hand i några minuter.
Dela degen i sex delar och platta till dem. Plasta in dem noggrant och lägg i kylen i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Kavla ut degen i rektanglar och skär cirka 1 cm utanför mallen (eftersom
kakan krymper något i ugnen). Lägg inte olika stora bitar på plåtarna eftersom de behöver olika lång tid i ugnen.
Ta ut bitarna ur ugnen så fort de är gyllenbruna. Skär försiktigt ut fönstren och ramarna medan bitarna är varma och låt svalna.
Montering med karamell: Ta fram en skärbräda eller bricka att bygga huset på. Värm en stekpanna på medelhög värme. Strö tunna lager av socker tills de smälter och fortsätt tills allt socker är en bärnstensfärgad karamell. Rör emellanåt med en träsked och sänk till spisens lägsta temperatur.
Börja med att sätta dit fönster, dvs gelatinbladen. Starta med de 16 st som tillsammans bildar taket på växthuset. Ringla karamell runt om fönsterpartiet och tryck sedan fast gelatinbladet försiktigt utan att nudda karamellen. Gör på samma sätt med resten av fönstren.
Sätt sedan ihop en gavel och en sidovägg genom att ringla karamell på sidorna och sätt ihop dem med varann. Gaveln ska vara ytterst. Var gärna 2 personer när huset ska monteras.
Doppa kortsidan på motsatta gaveln i karamellen och fäst den mot samma sidovägg. Nu har du en hästsko som är stabil. Lägg i eventuell ljusslinga (LED) samt gröna krukor och dra ut tillräckligt med sladd så att det räcker till ditt uttag.
Doppa den andra sidoväggens kortsidor och limma fast dem i gavlarna.
Sätt därefter fast dörrarna på halvvid gavel. Sätt fast fönstren upptill och använd innanmätet som stöd för att hålla takfönstren öppna.
Kristyr: Vispa upp äggvita och florsocker till en fast maräng. Spritsa fluffiga snötappar längs gavlarna och i de nedre fönsterpartierna.
Mallar till växthuset hittar du här »
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärslyx
Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.