Ingredienser
Pepparkaksdeg
2 1/4 dl Dansukker Eko Socker
5 dl Dansukker Eko Ljus Sirap
400 g smör
3 st ägg
2 l vetemjöl
2 tsk bikarbonat
2 msk (drygt) kanel, malen
2 msk (drygt) nejlika, malen
2 tsk ingefära, malen
1 nypa salt
Torr karamell till montering av hus
4 dl Dansukker Eko Socker
Fönster
22 st gelatinblad
Kristyr
3 st äggvita
10-13 1/2 dl Dansukker Eko Florsocker
Instruktioner
Smält samman socker, sirap och smör i en kastrull och låt svalna helt.
Vispa i äggen för hand.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och häll all degvätska i mitten. Arbeta ihop med en träsked först och knåda sedan degen för hand i några minuter.
Dela degen i sex delar och platta till dem. Plasta in dem noggrant och lägg i kylen i cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 175°C.
Kavla ut degen i rektanglar och skär cirka 1 cm utanför mallen (eftersom
kakan krymper något i ugnen). Lägg inte olika stora bitar på plåtarna eftersom de behöver olika lång tid i ugnen.
Ta ut bitarna ur ugnen så fort de är gyllenbruna. Skär försiktigt ut fönstren och ramarna medan bitarna är varma och låt svalna.
Montering med karamell: Ta fram en skärbräda eller bricka att bygga huset på. Värm en stekpanna på medelhög värme. Strö tunna lager av socker tills de smälter och fortsätt tills allt socker är en bärnstensfärgad karamell. Rör emellanåt med en träsked och sänk till spisens lägsta temperatur.
Börja med att sätta dit fönster, dvs gelatinbladen. Starta med de 16 st som tillsammans bildar taket på växthuset. Ringla karamell runt om fönsterpartiet och tryck sedan fast gelatinbladet försiktigt utan att nudda karamellen. Gör på samma sätt med resten av fönstren.
Sätt sedan ihop en gavel och en sidovägg genom att ringla karamell på sidorna och sätt ihop dem med varann. Gaveln ska vara ytterst. Var gärna 2 personer när huset ska monteras.
Doppa kortsidan på motsatta gaveln i karamellen och fäst den mot samma sidovägg. Nu har du en hästsko som är stabil. Lägg i eventuell ljusslinga (LED) samt gröna krukor och dra ut tillräckligt med sladd så att det räcker till ditt uttag.
Doppa den andra sidoväggens kortsidor och limma fast dem i gavlarna.
Sätt därefter fast dörrarna på halvvid gavel. Sätt fast fönstren upptill och använd innanmätet som stöd för att hålla takfönstren öppna.
Kristyr: Vispa upp äggvita och florsocker till en fast maräng. Spritsa fluffiga snötappar längs gavlarna och i de nedre fönsterpartierna.
Mallar till växthuset hittar du här »
- Recept Tea Malmegård - @teamalmegard
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.