Pistagesemla

Ljuvlig semla med hemgjord pistagefyllning. Trenden pistagesemla är här för att stanna, eller vad tror du?

ca 20 stycken

PT10M
PT2H20M
Vetebröd

ca 2 timmar + 30 min motering

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk, rumstempererat
3/4 dl Dansukker Vit Sirap
1 tsk kardemumma
75 g smör, rumstempererat
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl
1/4 tsk salt

Pensling
ägg + lite vatten +lite salt

Pistagefyllning
2 dl osaltade pistagenötter, utan skal
1 sötmandel, med eller utan skal
2 dl Dansukker Florsocker
1 äggvita

Garnering
1 dl osaltade pistagenötter, utan skal
5 dl vispgrädde
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Smula jäst i en skål. Häll på mjölk och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma, smör, ägg och nästan allt vetemjöl.

Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 20 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200-225 °C.

Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt men om du inte vill ha fläckiga bullar kan du låta bli att pensla med uppvispat ägg.

Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Gör pistagefyllningen. Mixa pistagenötter och mandel i en matberedare. Tillsätt florsocker, äggvita och mixa till en massa. Lägg i en spritspåse. Grovhacka pistagenötter att doppa i.

Vispa grädde och skär av ett lock från bullarna. Spritsa pistagefyllning på nederdelen och doppa i de grovhackade pistagenötterna. Spritsa sedan över grädde och lägg på locken. Pudra över florsocker.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.