Pumpapaj

En kryddig och krämig pumpapaj med frasigt pajskal. En klassisk amerikansk pumpapaj toppad med härlig grädde. En utmärkt höstdessert.

ca 10 bitar

PT1H

ca 1,5 timme

Betyg (5 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pajdeg
3 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Florsocker
125 g smör
1/2 tsk stött kardemumma
1 äggula

Pumpafyllning
300 g butternutpumpa (utan skal)
2 ägg
2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 tsk kanel, malen
1 tsk ingefära, malen
1 nypa salt
2 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde

Garnering
vispgrädde

Instruktioner

Börja med pajdegen. Arbeta snabbt ihop alla ingredienserna till en pajdeg.

Kavla ut degen och lägg i en pajform, helst med löstagbara kanter, ca 24 i diameter. Skär bort överflödig pajdeg och ställ i kylen minst 30 minuter. 

Gör under tiden fyllningen. Sätt ugnen på 200°C, över- och undervärme.

Skala och kärna ur pumpan. Skär till mindre bitar lägg i en kastrull med vatten som täcker pumpan. Koka ca 5 min, tills pumpan mjuknat.

Sila bort vattnet och mixa pumpan till en slät puré. Låt svalna lite och tillsätt sedan 1 ägg i taget under konstant omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.

Nagga botten av pajskalet och häll i pumpafyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

Låt pajen vila i kylen någon timme innan du toppar med vispad grädde.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.