Rabarberdröm

Rabarbersorbet på kardemumma- och havrecrumble i rabarbercoulis.

1 liter

Betyg (20 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Rabarbersorbet
570 g rabarber
1 3/4 dl vatten 
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 1/2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft

Rabarbercoulis
1/2 citron, skivad
350 g rabarber
4 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kardemumma, malen
1 krm salt
Citronzest från 1/2 citron

Förslag på servering
Djup tallrik eller skål.

 

Exakt utformat recept i viktenhet

Rabarbersorbet
560 g rabarber
165 g vatten 
220 g Dansukker Svenskt Strösocker
35 g Dansukker Glykossirap
25 g citronsaft

Rabarbercoulis
½ citron, skivad
350 g rabarber
440 g vatten
220 g Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
50 g havregryn
45 g Dansukker Svenskt Strösocker
45 g Dansukker Rörsocker
10 g kardemumma, malen
En nypa salt
Citronzest från ½ citron

Förslag på servering:
Djup tallrik eller skål.

Instruktioner

Sorbet

1. Skölj rabarbern och ta bort botten och toppen. Dela rabarbern i ca 3 cm bitar. Gör gärna för både sorbet (560 g) och coulis (350 g som du lägger åt sidan) på samma gång. 
2. Mät/Väg upp vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull.
3. Tillsätt rabarber och sjud i ca 7–10 min, rabarbern ska bli mjuk. 
4. Blanda till sist i citronsaft.
5. Kyl rabarberblandningen och kör den sedan till sorbet i glassmaskin. Spara i frysen.

Rabarbercoulis
Kan serveras kall eller varm.

1. Lägg skivad citron och 350 g rabarber (enl. punkt 1 ovan) i en bunke. 
2. Koka upp vatten. Häll vattnet över rabarber och citron. Låt stå över natten.
3. Sila av rabarber- och citronsaft i en bunke. 
4. Blanda ner strösocker i rabarberlagen och rör tills sockret har löst sig. Värm upp blandningen i en kastrull för snabbare upplösning.

Kardemumma- och havrecrumble

1. Sätt ugnen på 170°C.  
2. Mät/Väg upp samtliga ingredienser i en bunke. 
3. Rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.  
5. Baka i mitten av ugnen i ca 8 minuter, eller tills ”crumblet” har fått en gyllenbrun färg. 
6. Låt svalna och krossa till bitar.

Montering
Värm såsen om så önskas. Lägg crumble i mitten av tallriken. Använd en varm matsked och skapa ett ”ägg” av sorbeten. Lägg sorbetägget på crumble. Häll coulis runt sorbeten på tallriken vid servering, eller servera såsen på sidan i en fin såskanna.

Tips om du inte har glassmaskin! Ställ sorbetgrunden i frysen, ta ut och vispa med elvisp var 15:e minut, till önskad konsistens.

Recept: Svenska Konditorlandslaget
Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!