Rabarberdröm

Rabarbersorbet på kardemumma- och havrecrumble i rabarbercoulis.

1 liter

Betyg (0 st)

Ingredienser

Rabarbersorbet
570 g rabarber
1 3/4 dl vatten 
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 1/2 msk Dansukker Glykossirap
1 1/2 msk citronsaft

Rabarbercoulis
1/2 citron, skivad
350 g rabarber
4 1/2 dl vatten
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/2 dl Dansukker Rörsocker Strö
1 msk kardemumma, malen
1 krm salt
Citronzest från 1/2 citron

Förslag på servering
Djup tallrik eller skål.

 

Exakt utformat recept i viktenhet

Rabarbersorbet
560 g rabarber
165 g vatten 
220 g Dansukker Svenskt Strösocker
35 g Dansukker Glykossirap
25 g citronsaft

Rabarbercoulis
½ citron, skivad
350 g rabarber
440 g vatten
220 g Dansukker Svenskt Strösocker

Kardemumma- och havrecrumble
125 g smör, rumstempererat
50 g havregryn
45 g Dansukker Svenskt Strösocker
45 g Dansukker Rörsocker
10 g kardemumma, malen
En nypa salt
Citronzest från ½ citron

Förslag på servering:
Djup tallrik eller skål.

Instruktioner

Sorbet

1. Skölj rabarbern och ta bort botten och toppen. Dela rabarbern i ca 3 cm bitar. Gör gärna för både sorbet (560 g) och coulis (350 g som du lägger åt sidan) på samma gång. 
2. Mät/Väg upp vatten, strösocker och glykossirap i en kastrull.
3. Tillsätt rabarber och sjud i ca 7–10 min, rabarbern ska bli mjuk. 
4. Blanda till sist i citronsaft.
5. Kyl rabarberblandningen och kör den sedan till sorbet i glassmaskin. Spara i frysen.

Rabarbercoulis
Kan serveras kall eller varm.

1. Lägg skivad citron och 350 g rabarber (enl. punkt 1 ovan) i en bunke. 
2. Koka upp vatten. Häll vattnet över rabarber och citron. Låt stå över natten.
3. Sila av rabarber- och citronsaft i en bunke. 
4. Blanda ner strösocker i rabarberlagen och rör tills sockret har löst sig. Värm upp blandningen i en kastrull för snabbare upplösning.

Kardemumma- och havrecrumble

1. Sätt ugnen på 170°C.  
2. Mät/Väg upp samtliga ingredienser i en bunke. 
3. Rör ihop till en jämn massa.
4. Fördela på en plåt med bakplåtspapper.  
5. Baka i mitten av ugnen i ca 8 minuter, eller tills ”crumblet” har fått en gyllenbrun färg. 
6. Låt svalna och krossa till bitar.

Montering
Värm såsen om så önskas. Lägg crumble i mitten av tallriken. Använd en varm matsked och skapa ett ”ägg” av sorbeten. Lägg sorbetägget på crumble. Häll coulis runt sorbeten på tallriken vid servering, eller servera såsen på sidan i en fin såskanna.

Tips om du inte har glassmaskin! Ställ sorbetgrunden i frysen, ta ut och vispa med elvisp var 15:e minut, till önskad konsistens.

Recept: Svenska Konditorlandslaget
Svenska Konditorlandslaget är ett framgångsrikt landslag och har kvalificerat sig till VM-final tre gånger i rad. Sedan Konditorlandslaget startade 2013 har laget bland annat vunnit Guld, Silver och Brons i Konditor-EM.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens.

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ.

Baka med sommarens bär

En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter.

Sommarfrukost

Här har vi samlat våra favoriter till din bästa och stressfria sommarfrukost. Vad vill du starta dagen med?