Rabarberpaj med vaniljkräm - Recept

Rabarberpaj med vaniljkräm

12 portioner 1 timme och 10 minuter
En smarrig rabarberpaj med krämig vanilj. En paj som innehåller allt man kan önska, spröd mördeg, syrliga rabarber och en len vaniljkräm. Servera och njut!
Rabarberpaj med vaniljkräm
Betyg (16st)

Ingredienser

    Pajdeg

    • 125 g smör
    • 1 dl Dansukker Florsocker
    • 3 1/3 dl vetemjöl
    • 1 nypa salt
    • 1 äggula

    Vaniljkräm

    • 1 vaniljstång
    • 1/2 dl Dansukker Strösocker
    • 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
    • 3 ägg
    • 3 dl gräddfil

    Montering

    • ca 600 g rabarber

    Garnering

    • 20 g hackade pistagenötter eller,
    • 20 g mandelspån

    Sätt ugnen på 200 °C.

    Arbeta ihop ingredienser till pajdegen snabbt. Tillsätt 1-2 msk kallt vatten om det behövs. Kavla ut degen till en cirkel på ett mjölat bakbord, cirka 32 cm i diameter. 

    Smörj rund springform, cirka 26 cm i diameter och lägg den utkavlade degen i formen. Stick degen med en gaffel några gånger och kyl i minst 30 minuter.

    Förbered under tiden vaniljkrämen. Skär vaniljstången på mitten och skrapa ut vaniljfröna i en skål. Tillsätt strösocker, muscovadorörsocker och ägg och vispa poröst. Häll i gräddfilen och vispa till en jämn smet.

    Ta ut pajdegen ur kylen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter. Ta ut formen och sänk temperatur till 180 ° C. 

    Skölj och skär stjälkarna i bitar så att de passar bredvid varandra i formen. Häll vaniljkrämen i pajformen och lägg rabarberna på krämen bredvid varandra. 

    Grädda i den varma ugnen i ytterligare 25-30 minuter. Ta ut och låt svalna. Strö hackade pistagenötter eller mandelspån på rabarberpajen.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;