Sachertårta - Recept

Sachertårta

12 bitar 2 timmar + förberedelser dagen innan
Sachertårta är en klassiker från Wien som spridit sig i världen. Sachertårta med aprikossylt, chokladglasyr som dekoreras med ätbara blommor eller choklad.
Sachertårta
Betyg (0st)

Ingredienser

    Aprikossylt

    • 200 gram torkade mjuka aprikoser
    • 4 dl vatten
    • 1 dl Dansukker Syltsocker
    • 1 msk Dansukker Glykossirap

    Sachertårta

    • 150 g mörk choklad
    • 5 ägg
    • 150 g smör, rumstempererat
    • 2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
    • 1/4 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
    • 3 dl vetemjöl
    • 2 msk kakao
    • 2 tsk bakpulver

    Glasyr

    • 200 g mörk choklad
    • 3/4 dl vispgrädde
    • 1 msk Dansukker Glykossirap
    • 20 g smör

    Garnering

    • ätbara blommor
    • eller
    • 50 g mörk choklad

    Skumma och häll aprikossylten i en varm, rengjord glasburk. Förslut glasburken och låt stå i kylskåpet över natten.

    Sätt ugnen på 170 °C och gör sachertårtan. 

    Hacka choklad och smälta över ett vattenbad. Låt svalna. Separera äggvitorna och äggulorna. Häll äggvitorna i en ren och torr bunke. Vispa till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa sedan äggulor, smör, socker och sirap poröst i en annan skål. Tillsätt den smälta chokladen.

    Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Rör samman till en jämn smet och vänd försiktigt ner äggviteskummet.

    Häll smeten i en smord springform, cirka 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter. Om kakan börjar bli mörkare, täck den med folie och fortsätt baka. Känn med en sticka om den är klar. Låt svalna på ett galler.

    Förbered glasyren. Finhacka chokladen och koka grädde och glukossirap i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och smöret. Rör till en jämn glasyr.

    Skär tårtan till tre bottnar och lägg den understa botten på ett fat. Bred ett lager aprikossylt på botten och lägg på nästa botten. Bred sedan ett lager sylt på denna botten och lägg den övre botten på toppen. Häll glasyren över sachertårtan och sprid ut den med en palettkniv, låt glasyren rinna ner över hela kakan så att kanterna täcks.

    Ställ sachertårtan i kylskåpet några timmar eller över natten, täck med ett lock. Dekorera tårtan innan servering med ätliga blommor eller riven choklad.

     

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;