Sachertårta

Sachertårta är en klassiker från Wien som spridit sig i världen. Sachertårta med aprikossylt, chokladglasyr som dekoreras med ätbara blommor eller choklad.

12 bitar

2 timmar + förberedelser dagen innan

Betyg (0 st)

Ingredienser

Aprikossylt
200 gram torkade mjuka aprikoser
4 dl vatten
1 dl Dansukker Syltsocker
1 msk Dansukker Glykossirap
Sachertårta
150 g mörk choklad
5 ägg
150 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
1/4 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver
Glasyr
200 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Glykossirap
20 g smör
Garnering
ätbara blommor 
eller
50 g mörk choklad

 

Instruktioner

Skumma och häll aprikossylten i en varm, rengjord glasburk. Förslut glasburken och låt stå i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 170 °C och gör sachertårtan. 

Hacka choklad och smälta över ett vattenbad. Låt svalna. Separera äggvitorna och äggulorna. Häll äggvitorna i en ren och torr bunke. Vispa till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa sedan äggulor, smör, socker och sirap poröst i en annan skål. Tillsätt den smälta chokladen.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Rör samman till en jämn smet och vänd försiktigt ner äggviteskummet.

Häll smeten i en smord springform, cirka 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter. Om kakan börjar bli mörkare, täck den med folie och fortsätt baka. Känn med en sticka om den är klar. Låt svalna på ett galler.

Förbered glasyren. Finhacka chokladen och koka grädde och glukossirap i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och smöret. Rör till en jämn glasyr.

Skär tårtan till tre bottnar och lägg den understa botten på ett fat. Bred ett lager aprikossylt på botten och lägg på nästa botten. Bred sedan ett lager sylt på denna botten och lägg den övre botten på toppen. Häll glasyren över sachertårtan och sprid ut den med en palettkniv, låt glasyren rinna ner över hela kakan så att kanterna täcks.

Ställ sachertårtan i kylskåpet några timmar eller över natten, täck med ett lock. Dekorera tårtan innan servering med ätliga blommor eller riven choklad.

 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Himmelska hallon

Våra himmelska hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.