Sachertårta

Sachertårta är en klassiker från Wien som spridit sig i världen. Sachertårta med aprikossylt, chokladglasyr som dekoreras med ätbara blommor eller choklad.

12 bitar

2 timmar + förberedelser dagen innan

Betyg (0 st)

Ingredienser

Aprikossylt
200 gram torkade mjuka aprikoser
4 dl vatten
1 dl Dansukker Syltsocker
1 msk Dansukker Glykossirap

Sachertårta
150 g mörk choklad
5 ägg
150 g smör, rumstempererat
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1/4 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk bakpulver

Glasyr
200 g mörk choklad
3/4 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Glykossirap
20 g smör

Garnering
ätbara blommor 
eller
50 g mörk choklad

Instruktioner

Skumma och häll aprikossylten i en varm, rengjord glasburk. Förslut glasburken och låt stå i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 170 °C och gör sachertårtan. 

Hacka choklad och smälta över ett vattenbad. Låt svalna. Separera äggvitorna och äggulorna. Häll äggvitorna i en ren och torr bunke. Vispa till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa sedan äggulor, smör, socker och sirap poröst i en annan skål. Tillsätt den smälta chokladen.

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i smeten. Rör samman till en jämn smet och vänd försiktigt ner äggviteskummet.

Häll smeten i en smord springform, cirka 23 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 55 minuter. Om kakan börjar bli mörkare, täck den med folie och fortsätt baka. Känn med en sticka om den är klar. Låt svalna på ett galler.

Förbered glasyren. Finhacka chokladen och koka grädde och glykossirap i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt chokladen och smöret. Rör till en jämn glasyr.

Skär tårtan till tre bottnar och lägg den understa botten på ett fat. Bred ett lager aprikossylt på botten och lägg på nästa botten. Bred sedan ett lager sylt på denna botten och lägg den övre botten på toppen. Häll glasyren över sachertårtan och sprid ut den med en palettkniv, låt glasyren rinna ner över hela kakan så att kanterna täcks.

Ställ sachertårtan i kylskåpet några timmar eller över natten, täck med ett lock. Dekorera tårtan innan servering med ätliga blommor eller riven choklad.

 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Syltgrottsglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Rabarber- och jordgubbscheesecake

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Rabarberbubbel

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. 

Fläderpannacotta med limemarinerade bär

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror. Låt dig inspireras av våra härliga recept.