Saffransbullpanna

Saffransbullpanna
Betyg: (0st)

Ingredienser

150 g smör eller margarin
5 dl matlagningsgrädde
50 g jäst för söta degar
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 dl Dansukker Strösocker
1 tsk salt
1 burk kesella
1 g saffran
2 ägg
cirka 18 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
150 g mandelmassa
100 g russin
2 dl finhackad mandel

Pensling
uppvispat ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker
mandelspån

en långpanna 30 x 40 cm
bakplåtspapper

Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt grädden och värm till fingervarmt (ca 37 °C).

Smula jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, socker, salt, kesella, saffran och ägg. Blanda i mjölet, litet i sänder, tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.

Klä långpannan med bakplåtspapper. Riv mandelmassan.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i 2 bitar som kavlas ut på mjölat bakbord till rektangulära plattor. Bred ett tunt lager smör/margarin på degplattorna. Strö över den rivna mandelmassan, russinen och mandeln. Rulla samman. Skär rullarna i bitar som ställs i långpannan.* Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler under duk.

* man kan istället för en stor långpanna lägga bullarna i flera mindre formar.

Receptet är framtaget av

Dansukker