Saffransbullpanna

Mjuka och saftiga bullar fyllda med mandel. Baka i långpanna och få solgula bullar utan torra kanter.

Betyg (10 st)

Sätt betyg

Ingredienser

150 g smör eller margarin
5 dl matlagningsgrädde
50 g jäst för söta degar
1 dl Dansukker Vit Sirap
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk salt
1 burk kesella
1 g saffran
2 ägg
cirka 18 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
150 g mandelmassa
100 g russin
2 dl finhackad mandel

Pensling
uppvispat ägg

Garnering
Dansukker Pärlsocker
mandelspån

en långpanna 30 x 40 cm
bakplåtspapper

Instruktioner

Smält matfettet i en kastrull på spisen. Tillsätt grädden och värm till fingervarmt (ca 37 °C).

Smula jästen i en bunke. Häll över degspadet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, socker, salt, kesella, saffran och ägg. Blanda i mjölet, litet i sänder, tills degen släpper bunkens kanter. Arbeta degen blank och smidig. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.

Klä långpannan med bakplåtspapper. Riv mandelmassan.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen smidig. Dela degen i 2 bitar som kavlas ut på mjölat bakbord till rektangulära plattor. Bred ett tunt lager smör/margarin på degplattorna. Strö över den rivna mandelmassan, russinen och mandeln. Rulla samman. Skär rullarna i bitar som ställs i långpannan.* Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker och mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i cirka 25 minuter. Låt svalna på galler under duk.

* man kan istället för en stor långpanna lägga bullarna i flera mindre formar.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Pepparkaksrulltårta med kolafyllning och lingonfrosting

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Kolagrottor

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Vintersaga och Glögg sour

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.