Saffranspavlova med mousse och citrussallad

Saffranspavlova med läcker mousse och fräsch citrussallad. Denna saffranspavlova kan vara julens festligaste efterrätt.

ca 8 portioner

PT1H

ca 2 timmar

Betyg (8 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pavlova
1/2 påse saffran (1/4 g)
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
4 äggvitor
1 msk maizena
1 tsk äppelcidervinäger

Vit chokladmousse
120 g vit choklad
1 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 äggula
2 dl vispgrädde
1 dl kesella

Citrussallad
t ex. apelsin, grapefrukt, clementin

Garnering
granatäpple
skalet från apelsin, gärna obesprutad

Instruktioner

Sätt ugnen på 125°C. Mortla saffran med 1 msk av sockret.

Vispa äggvitor till ett fast skum, tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret och saffranssockret. Vispa cirka 7-10 minuter, till smeten är toppig.

Vänd ner maizena och vinäger. Klicka ut pavlovan på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten. Skapa mönster genom att dra en spatel från botten upp. Forma en rund grop i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 2 timmar. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar 2 timmar.

Förbered chokladmoussen. Använd rumstempererade ingredienser. Hacka choklad och smält över ett vattenbad. Tillsätt muscovadorörsocker och låt svalna. Vispa upp äggulan och vänd ner i chokladen. Rör försiktigt.

Vispa grädde lätt och vänd ner 1/3 i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden och kesella i omgångar.

Rör försiktigt smeten jämn och lägg moussen i en spritspåse. Ställ i kylen någon timme.

Skala och filéa frukterna. Lägg pavlovan på ett fat och spritsa mousse i hålet och på toppen av pavlovan. Dekorera med filéerna och granatäpple. Lägg resten av citrusen och granatäpplena på en tallrik och servera till.

Tips!
Du kan även göra denna saffranspavlova med choklad- och apelsinmousse.

Choklad- och apelsinmousse
100 g mörk choklad
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 äggula
2 dl vispgrädde
skalet från 1 apelsin

Förbered chokladmoussen. Använd rumstempererade ingredienser.

Hacka choklad och smält över ett vattenbad. Tillsätt muscovadorörsocker och låt svalna. Vispa upp äggulan och vänd ner i chokladen. Rör försiktigt.

Vispa grädde lätt och börja med att blanda ner 1/3 i chokladsmeten. Vänd ner resten av grädden i omgångar. Riv ner apelsinskal och rör försiktigt smeten jämn. Lägg moussen i en spritspåse och ställ i kylen någon timme.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Mandelkaka med rabarber

Rabarberdags

Nu skjuter rabarberna i höjden och det är dags att skörda de första mjälla stjälkarna. Rabarberpaj är en klassiker, men det finns en mängd andra läckra användningsområden.

Gräddglass på pinne

Gör din egen glass

Varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Försommarfika

Försommarfika

Duka upp för en försommarfika i solen! Här har vi samlat våra bästa recept på bakverk och drycker för en härlig eftermiddag på balkongen, i parken eller i trädgården.

Sommartårta

Tårtor till vårens fester och firanden

Bjud på en härlig tårta till säsongens firanden så som student, skolavslutning, konfirmation och andra festliga tillfällen. Här hittar du inspirerande tårtor för vårens och sommarens fester!

Grillmarinader

Goda grillsåser, marinader och rubs

Sätt lite extra piff på grillkvällen med en riktigt god hemmagjord sås som tillbehör. Här hittar du snabbfixade såser för alla tillfällen.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.