Saftig äppelkaka

8-10 bitar
Idag har jag bakat den saftigaste och mest smakrika Äppelkakan. Brunt Farinsocker är ett fuktigt socker som tillför aromatisk smak till kakan. Pärlsockret tycker jag gör att kakan får lite krisp samtidigt som den blir sådär galet vacker.
- Recept Frida Skattberg
Saftig äppelkaka
Betyg: (47st)

Ingredienser

  • 150 g Rumsvarmt smör
  • 2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
  • 1 dl Standardmjölk
  • 4 Ägg
  • 3.5 dl Vetemjöl
  • 2 tsk Dansukker Vaniljsocker
  • 1.5 tsk Bakpulver
  • 1 nypa Salt

Topping

  • 2 Stora äpplen
  • 0.5 dl Dansukker Brun Farin
  • 1 tsk Kanel
  • 1 tsk Kardemumma
  • 1.5 msk Dansukker Pärlsocker

1. Sätt ugnen på 175°c och smöra samt bröa en form, 22 cm i diameter, ställ åt sidan.
2. Vispa smör och Strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt mjölken och knäck i äggen ett i taget och rör om mellan varje så att de går in i smörblandningen.
3. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd runt till en klumpfri smet. Häll smeten i formen.

Topping
1. Skölj och skiva äpplena i klyftor. Vänd dem i en blandning av Brun farinsocker, kanel och kardemumma.
2. Tryck ner äpplena i smeten i ett fint mönster och toppa till sist med Pärlsocker.
3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter - stickan ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna en aning. Serveras (gärna lite ljummen) med vaniljsås eller glass.