Ingredienser
200 g smör, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker
250 g ricotta
3 ägg
skalet från 1 grapefrukt, gärna obesprutad
4 msk saft från grapefrukt
2 1/2 dl vetemjöl
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk blå vallmofrön, valfritt
Övrigt
mandelmjöl till formen
Glasyr
3 dl Dansukker Florsocker
3-4 msk grapefruktsaft
Instruktioner
Sätt ugnen på 175°C, varmluft.
Vispa smör, muscovadorörsocker och strösocker fluffigt. Tillsätt ricotta, vispa ytterligare några min. Vispa ner ett ägg i taget och tillsätt skal och saft från grapefrukten.
Blanda vetemjöl, mandelmjöl, bakpulver, salt och vallmofrön i en skål. Sikta sedan ner det i smeten.
Smöra en sockerkaksform, ca 2 liter och strö i mandelmjöl. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i ca 45 min.
Låt kakan svalna ca 10 min i formen och vänd sedan över den på galler och låt svalna helt.
Gör glasyren. Blanda florsocker och grapefruktssaft, ta lite vätska i taget tills du får en bra konsistens. Rör till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Julens småkakor
Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.
Glögg och godsaker
Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.
Baka med saffran
Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.
Julgodis
Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.
Sirapsskolan
Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.
Julens godaste paket
De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.