Sagolik chokladtårta

En saftig, mustig, chokladig och alldeles, alldeles underbar tårta. Allt under ett härligt täcke av len kolafrosting. Dekorera med mörk choklad och lingon.

12-14 bitar

PT1H

ca 3 timmar

Betyg (258 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Chokladbotten
75 g mörk choklad 
2 dl kaffe, varmt 
2 dl mjölk 
1 dl grekisk yoghurt 
2 ägg 
1 1/4 dl rapsolja 
4 dl vetemjöl 
1 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker 
2 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker 
3/4 dl kakao 
1 tsk bakpulver 
1/2 msk bikarbonat 
1/2 tsk salt

Chokladmousse
50 g ljus choklad 
50 g mörk choklad 
2 dl vispgrädde 
2 äggulor 
2 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

Kolafrosting 
300 g smör, rumstempererat 
4 dl Dansukker Florsocker 
300 g färskost, rumstempererat 
1/2 dl salt kolasås

Dekoration 
300 g mörk choklad 
50 g lingon+ Dansukker Svenskt Strösocker 
grönt från naturen

Instruktioner

Börja med att ta fram alla ingredienser till chokladmoussen så att de blir rumstempererade.

Gör sedan chokladbotten. Sätt ugnen på 150°C, under- och övervärme. Hacka choklad, smält i ett vattenbad och ställ åt sidan. Koka kaffe och blanda med mjölk, yoghurt, ägg och olja i en bunke, ställ åt sidan. Blanda ihop de torra ingredienserna i en annan bunke.

Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör till en jämn och ganska lös smet. Vänd sist i chokladen.

Häll smeten i en springform, ca 21 cm i diameter med bakplåtspapper i botten och på sidorna så att kakan kan lyfta ordentligt. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 20 min, testa med en sticka för att se om den är färdig, den ska inte vara kladdig. Låt svalna helt.

Förbered chokladmoussen. Smält choklad i ett vattenbad, låt svalna. Vispa grädde lätt och ställ åt sidan.

Vispa äggulor och muscovadorörsocker poröst. Blanda i lite choklad åt gången i äggulesmeten. Rör försiktigt ihop det och tillsätt den vispade grädden lite åt gången. Rör till en jämn mousse.

Dela botten i 3 delar och bred över chokladmoussen på nedersta delen. Ställ den delen i frysen.

Gör kolafrostingen. Vispa upp smöret i ca 5 min och tillsätt florsocker. Vispa några minuter till så att det blir vitt och poröst. Tillsätt färskost och kolasås och vispa till en fluffig frosting. Ställ i kylen i ca 30 min.

När moussen stelnat i frysen, ta ut botten och lägg på ett serveringsfat. Lägg på nästa botten och bred på ett lager kolafrosting. Lägg på sista botten och bred på resten av frostingen. Ställ i kylen.

Gör chokladdekorationen. Lägg två bakplåtspapper på ett bakbord och smält chokladen i ett vattenbad. Bred ut chokladen i ett tunt och jämnt lager över båda bakplåtspapperna, rulla ihop en åt gången och ställ för att stelna i frysen ca 20 min.

När chokladen har stelnat, ta ut rullarna och tryck på dem för att knäcka till avlånga bitar. Placera bitarna längs med sidan av kakan så att det ser ut som en stubbe. Ett tips är att använda handskar för att enklare hantera chokladen.

Blanda frysta lingon med lite socker och dekorera tårtan med lingonen och något grönt.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.