Schackrutor

Klassiska Schackrutor med vanilj- och chokladsmak. En av storfavoriterna på kakfatet, lika vackra som goda.

Betyg (192 st)

Sätt betyg

Ingredienser

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker eller 1 dl Dansukker Florsocker
200 g smör eller margarin

2 msk kakao
2 tsk Dansukker Vaniljsocker

Instruktioner

Arbeta samman vetemjöl, socker och smör till en deg. Dela degen i två delar och blanda i 2 msk kakao i den ena delen och 2 tsk vaniljsocker i den andra delen. Dela degarna i bitar som rullas till längder. Lägg en ljus och en mörk längd vid sidan av varandra osv. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakpapper. Grädda schackrutorna mitt i ugnen i 175°C i cirka 8 minuter.

Tips
Du kan också forma dina schackrutor till hjärtan. Gör då som ovan fast med färre längder.

Rulla sedan resten av den ljusa och mörka degen till tjockare längder som du delar på hälften. Lägg längderna på varsin sida av stubben, tryck till och forma kakdegen så att det ser ut som ett hjärta.

Låt vila i kylen ca 30 minuter. Skär kakorna i 3-4 mm tjocka skivor som läggs på plåt med bakplåtspappaer. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 8 minuter.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.