Semlor med rostade hasselnötter

Semlor med smak av rostade hasselnötter. Gör semlorna på ett lite annorlunda sätt och blanda i rostade hasselnötter i deg och fyllning. Njut av en god semla.

ca 20 st

Betyg (30 st)

Ingredienser

50 g hasselnötter (*rostade, hackade)
25 g jäst (för söta degar)
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 dl Dansukker Strösocker
1/2 ägg (2 msk)
75 g smör (rumsvarmt)
8 dl vetemjöl (480 g)

Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten och en nypa salt)

Fyllning
inkråm från bullarna
100 g mandelmassa
100 g hasselnötter (*rostade, malda)
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk vispgrädde

Garnering
4 dl vispgrädde (ca)
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Här har vi hasselnötter i både deg och fyllning. Börja med att rosta nötterna i ugnen, så blir smaken ännu läckrare.

1. Börja med nötterna. Sätt ugnen på 200°. Häll ut nötterna (till både deg och fyllning) på bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 8-10 min. Ta ut och häll nötterna på en handduk. Gnugga så skalen lossnar. Hacka hälften av nötterna ganska fint. Resten ska malas till fyllningen.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.
3. Tillsätt salt, hackade hasselnötter, socker, ägg, smöret i klickar och mjöl. Bearbeta degen kraftigt i maskin tills den släpper bunken, ca 10 min. Låt degen jäsa under plast ca 30 min.
4. Ta upp på mjölat bakbord. Forma degen till en längd och dela i två delar. Dela varje del i 10 bitar à 50 g. Rulla dem till runda släta bullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
5. Vispa upp ägget med salt och vatten och pensla bullarna. För att få extra blank yta på bullarna kan du pensla två gånger. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
6. Vid servering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa, malda rostade hasselnötter, sirap och grädde. Fyll hålet i bullarna med blandningen.
7. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på fyllningen. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Tips!
Köp färdigrostade hasselnötter!

Recept Hembakningsrådet
Foto: Thomas Carlén

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Päronkaka med rosmarin

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.

Traditionell lingonsylt

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Inlagda sommargrönsaker

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Plommonpaj

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.