Semlor med rostade hasselnötter

Semlor med smak av rostade hasselnötter. Gör semlorna på ett lite annorlunda sätt och blanda i rostade hasselnötter i deg och fyllning. Njut av en god semla.

ca 20 st

Betyg (20 st)

Ingredienser

50 g hasselnötter (*rostade, hackade)
25 g jäst (för söta degar)
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 dl Dansukker Strösocker
1/2 ägg (2 msk)
75 g smör (rumsvarmt)
8 dl vetemjöl (480 g)

Pensling
1 ägg (uppvispat med lite vatten och en nypa salt)

Fyllning
inkråm från bullarna
100 g mandelmassa
100 g hasselnötter (*rostade, malda)
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
2 msk vispgrädde

Garnering
4 dl vispgrädde (ca)
Dansukker Florsocker

Instruktioner

Här har vi hasselnötter i både deg och fyllning. Börja med att rosta nötterna i ugnen, så blir smaken ännu läckrare.

1. Börja med nötterna. Sätt ugnen på 200°. Häll ut nötterna (till både deg och fyllning) på bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 8-10 min. Ta ut och häll nötterna på en handduk. Gnugga så skalen lossnar. Hacka hälften av nötterna ganska fint. Resten ska malas till fyllningen.
2. Smula jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör till jästen löst sig.
3. Tillsätt salt, hackade hasselnötter, socker, ägg, smöret i klickar och mjöl. Bearbeta degen kraftigt i maskin tills den släpper bunken, ca 10 min. Låt degen jäsa under plast ca 30 min.
4. Ta upp på mjölat bakbord. Forma degen till en längd och dela i två delar. Dela varje del i 10 bitar à 50 g. Rulla dem till runda släta bullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
5. Vispa upp ägget med salt och vatten och pensla bullarna. För att få extra blank yta på bullarna kan du pensla två gånger. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna på bakgaller under bakduk.
6. Vid servering: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet med en gaffel. Blanda det med riven mandelmassa, malda rostade hasselnötter, sirap och grädde. Fyll hålet i bullarna med blandningen.
7. Vispa grädden och klicka eller spritsa den på fyllningen. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Tips!
Köp färdigrostade hasselnötter!

Recept Hembakningsrådet
Foto: Thomas Carlén

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.