Sockerkaka med lingon och kokostosca

En lyxig sockerkaka med lingon och kokostosca med smak av kardemumma och farinsocker. De syrliga lingonen ger en bra balans till den söta kokostoscan.

1 timme

Betyg (137 st)

Ingredienser

Sockerkaka
3 ägg
2 1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 nypa salt
150 g frysta lingon

Kokostosca
25 g smör
1/2 dl Dansukker Ljus Sirap
3/4 dl grädde
2 dl riven kokos
5 msk Dansukker Farinsocker

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.

Vispa, ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

Smält smöret i en kastrull, häll ner mjölken och blanda tillsammans med äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en bunke. Tina lingonen och vänd ner i mjölblandningen. Vänd sedan försiktigt ner allt i äggsmeten.

Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, cirka 22 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Gör under tiden kokostoscan. Smält smör i en kastrull och rör ner övriga ingredienser. Blanda väl och låt sjuda i några minuter.

Ta ut kakan efter cirka 20 minuter, ställ ugnen på 200 °C och höj ugnsgallret ett steg. Bred kokostoscan över kakan. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda ytterligare i cirka 5-10 minuter tills den är gyllenbrun.

Ta ut kakan och låt den svalna.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.