Ingredienser
Vaniljkräm
1/2 vaniljstång
2 1/2 dl mjölk
4 äggulor
1/2 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk majsstärkelse
25 g smör, rumstempererat
Vetedeg
50 g jäst
5 dl mjölk, rumstempererat
1 1/2 dl Dansukker Svensk Vit Sirap
2 tsk kardemumma, stött
200 g smör, rumstempererat
13-15 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Pensling
uppvispat ägg + lite vatten + lite salt
Garnering
smält smör
Dansukker Svenskt Strösocker eller,
smaksatt socker
Instruktioner
Börja med vaniljkrämen. Skrapa ur en vaniljstång och koka upp med mjölk.
Ta upp vaniljstången. Vispa äggula, socker, vaniljsocker och majsstärkelse poröst. Häll mjölken över äggsmeten under uppvispning.
Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under konstant vispning. Lyft bort från plattan när krämen tjocknat och tillsätt därefter smör lite i taget under vispning. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Plasta skålen och ställ i kylen.
Förbered vetedegen. Smula jäst i en degbunke och tillsätt mjölk. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt sirap, kardemumma, smör och nästan allt mjöl. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt salt och ytterligare mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk cirka 20-30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela till bitar på ca 40 gram var. Det blir ca 40 stycken. Rulla till bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Tryck ett mjölat finger i mitten av varje bulle och tryck till bullen lätt så att den plattas till lite. Låt jäsa under duk 2 timmar.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla bullarna med uppvispat ägg och fyll en spritspåse med vaniljkräm. Spritsa vaniljkräm i mitten av varje bulle och grädda mitt i ugnen cirka 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Smält smör och pensla bullarna, doppa sedan kanterna i socker.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?