Valnötsbröd

2 stycken
Valnötsbröd
Betyg: (0st)

Ingredienser

På kvällen:
100 g rågsurdeg
3 dl vatten
3 dl vetemjöl special

500 g skalat, rivet äpple
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

200 g rågkross
3 dl kokande vatten

På morgonen:
Surdegen, äpplemixen och rågskållningen
7 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
200 g valnötter
1 dl linfrön
1 msk brödkryddor
3 tsk salt

Recept på surdeg hittar du här

Blanda surdegen med vattnet i en skål och rör därefter in mjölet. Täck skålen med lock eller med plastfilm. Låt stå varmt, cirka 25 °C t ex i den avstängda ugnen, över natten. Blanda samman de rivna äpplena och muscovadorörsockret och ställ i kylskåp. Lägg rågkrosset i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå. På morgonen blandas surdegen med äppleröran och rågkrosset i en stor skål. De övriga ingredienserna tillsätts och blandas i ordentligt. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, tar 2-3 timmar. Lägg över degen i två smorda, avlånga formar, 2 liter. Strö lite rågmjöl ovanpå bröden. Låt stå i 1 timme. Sätt in i nedre delen av ugnen i 250 °C. Sänk temperaturen till 200 °C och grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 °C, tar cirka 1 timme innan bröden är färdiga. Lägre innertemperatur ger kletiga bröd. Stjälp ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Receptet är framtaget av

Dansukker