Valnötsbröd

2 stycken

Betyg (2 st)

Ingredienser

På kvällen:
100 g rågsurdeg
3 dl vatten
3 dl vetemjöl special

500 g skalat, rivet äpple
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker

200 g rågkross
3 dl kokande vatten

På morgonen:
Surdegen, äpplemixen och rågskållningen
7 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
200 g valnötter
1 dl linfrön
1 msk brödkryddor
3 tsk salt

Recept på surdeg hittar du här

Instruktioner

Blanda surdegen med vattnet i en skål och rör därefter in mjölet. Täck skålen med lock eller med plastfilm. Låt stå varmt, cirka 25 °C t ex i den avstängda ugnen, över natten. Blanda samman de rivna äpplena och muscovadorörsockret och ställ i kylskåp. Lägg rågkrosset i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå. På morgonen blandas surdegen med äppleröran och rågkrosset i en stor skål. De övriga ingredienserna tillsätts och blandas i ordentligt. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, tar 2-3 timmar. Lägg över degen i två smorda, avlånga formar, 2 liter. Strö lite rågmjöl ovanpå bröden. Låt stå i 1 timme. Sätt in i nedre delen av ugnen i 250 °C. Sänk temperaturen till 200 °C och grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 °C, tar cirka 1 timme innan bröden är färdiga. Lägre innertemperatur ger kletiga bröd. Stjälp ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kokos och karamellpopcorn

Fredagsmys

Fredag är kanske veckans absolut bästa dag och fredagsmys är det bästa sättet att fira arbetsveckans slut. Vi har recepten till din myskväll!

Våfflor med salt karamell, banan och bär

Bjud på frasiga våfflor

Bjud på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt och andra toppings.

Blondies med krusbärsmarmelad

Baka i långpanna

Att baka i långpanna är både enkelt och praktiskt och framför allt blir det ju så mycket av ditt bak. Perfekt om du ska ha kalas eller bjuda på fika på jobbet.

Varm kaffedryck

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Citrusmarmelad med saffran

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig. Använder du dessutom vårt Syltsocker gör du din egen marmelad på några minuter.

Brownie med mjölkchokladganache och pekannötter

Ljuvlig choklad

Mmm! Finns det något godare än en riktigt fyllig och smarrig chokladkaka som får livsandarna att jubla. Som en extra guldkant på tillvaron eller som avslutning på en god måltid.