Ingredienser
På kvällen:
100 g rågsurdeg
3 dl vatten
3 dl vetemjöl special
500 g skalat, rivet äpple
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
200 g rågkross
3 dl kokande vatten
På morgonen:
Surdegen, äpplemixen och rågskållningen
7 dl vetemjöl special
2 dl rågmjöl
2 dl boveteflingor
2 dl solroskärnor
200 g valnötter
1 dl linfrön
1 msk brödkryddor
3 tsk salt
Instruktioner
Blanda surdegen med vattnet i en skål och rör därefter in mjölet. Täck skålen med lock eller med plastfilm. Låt stå varmt, cirka 25 °C t ex i den avstängda ugnen, över natten. Blanda samman de rivna äpplena och muscovadorörsockret och ställ i kylskåp. Lägg rågkrosset i en skål och häll på kokande vatten. Låt stå. På morgonen blandas surdegen med äppleröran och rågkrosset i en stor skål. De övriga ingredienserna tillsätts och blandas i ordentligt. Täck skålen med plastfilm och låt jäsa till dubbel storlek, tar 2-3 timmar. Lägg över degen i två smorda, avlånga formar, 2 liter. Strö lite rågmjöl ovanpå bröden. Låt stå i 1 timme. Sätt in i nedre delen av ugnen i 250 °C. Sänk temperaturen till 200 °C och grädda tills bröden har en innertemperatur på 98 °C, tar cirka 1 timme innan bröden är färdiga. Lägre innertemperatur ger kletiga bröd. Stjälp ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Halloween
Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.
Värmer gott när det är kallt
Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.
Festliga drinkar
Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.
Fira Kladdkakans dag 7 november!
Kladdkakan kan varieras med smaker som hasselnöt, kokos och chili och den kan även göras helt glutenfri. Servera med grädde eller glass och gärna några färgglada bär!
Gör livet mustigare med Muscovado!
Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!