Ingredienser
250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl Dansukker Syltsocker med pektin
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Svenskt Strösocker (till degen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker (till fyllningen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker (till fyllningen)
Instruktioner
Gör såhär:
1. Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten, under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
3. Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål och ställ i kylskåpet.
4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
5. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en matberedare till en deg. För hand går också bra.
6. Tryck ut hälften av degen i botten på den.
7. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelar sig jämnt i fyllningen.
8. Smula över resten av degen på kakan.
9. Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
10. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och serverar.
- Recept Camilla Hamid - My Kitchen Stories
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.