Västerbottenpaj

cirka 8 portioner

Betyg (251 st)

Ingredienser

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning
1 msk smör eller margarin
1 msk Dansukker Strösocker
1 purjolök i tunna skivor
5 ägg
2 1/2 dl grädde, valfri fetthalt
7 dl riven Västerbottenost
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Sås
1 1/2 dl creme fraiche
100 g löjrom eller annan rom
1 finhackad rödlök
3/4 dl finhackad dill

Instruktioner

Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen i 225 °C i 10 minuter. Smält matfettet och sockret i en stekpanna och fräs purjolöken lätt. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt osten, purjolöken, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, fyllningen skall ha stelnat. Blanda samman creme fraiche, rom, lök och dill och servera till pajen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Våffeldagen

Den 25 mars firar vi Våffeldagen. Och vad passar då bättre än att bjuda på frasiga, nygräddade våfflor med hemmagjord sylt.

Påskens godsaker

Här hittar du både bakverk, godis och desserter för en riktigt glad påskhelg.

Pannkakor

Barn älskar pannkakor. Och det gör vuxna med. Pannkakor är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, brunch eller efterrätt – och så är de lätta att variera med olika goda tillbehör.

Citrusmarmelader

Finns det något godare än att börja morgonen med hemlagad marmelad på smörgåsen. Låt säsongens citrusfrukter inspirera dig.

Värmer gott när det är kallt

Varma drycker är bra under alla årstider i vårt lynniga, nordiska klimat. Men framförallt uppskattas de att värma sig med på vintern efter en tur i skidbacken.

Se till att du har svenskt socker i påsen.

När du väljer vårt svenska strösocker bidrar du till att stötta skånska sockerbetsodlare samtidigt som Sveriges inhemska produktion av livsmedel bevaras och stärks. Något som är viktigare än någonsin just nu. Läs varför här.