Västerbottenpaj

cirka 8 portioner

Betyg (253 st)

Ingredienser

Pajdeg
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning
1 msk smör eller margarin
1 msk Dansukker Strösocker
1 purjolök i tunna skivor
5 ägg
2 1/2 dl grädde, valfri fetthalt
7 dl riven Västerbottenost
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Sås
1 1/2 dl creme fraiche
100 g löjrom eller annan rom
1 finhackad rödlök
3/4 dl finhackad dill

Instruktioner

Arbeta samman ingredienserna till degen. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ formen i kylen i 30 minuter. Förgrädda skalet i nedre delen av ugnen i 225 °C i 10 minuter. Smält matfettet och sockret i en stekpanna och fräs purjolöken lätt. Vispa samman ägg och grädde. Tillsätt osten, purjolöken, salt och peppar. Häll blandningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, fyllningen skall ha stelnat. Blanda samman creme fraiche, rom, lök och dill och servera till pajen.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.