American Beauty Cake

cirka 12–14 bitar

2 timmar + 6 timmar

Betyg (51 st)

Ingredienser

225 g smör
300 g hackad mörk choklad 70 %
6 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mörk rom eller valfri likör

Mousse
50 g smör
275 g hackad choklad av valfri sort
3 äggulor
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde

Glaze
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g choklad

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C. Placera en plåt med vatten i längst ner i ugnen.

Klä en springform 20 cm i diameter med bakplåtspapper (kläm fast i botten så att smeten inte rinner ut).

Smält smöret, ta bort från plattan och häll i den hackade chokladen, rör tills det smälter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Tillsätt romen och häll smeten i formen.

Baka i 50–60 minuter, tills kakan har stannat.

Ta ut kakan och låt svalna.

Mousse
Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen.

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker.

Tillsätt den smälta chokladen och rör runt.

Vispa äggvitorna hårt.

Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.

Vispa grädden och vänd försiktigt ned i moussen tills den är helt jämn.

Fördela moussen ovanpå den avsvalnade chokladkakan. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar.

Glaze
Koka upp grädde och sirap i en liten kastrull. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsocker och choklad.

Rör tills glazen är helt jämn och låt svalna.


Ta ut kakan från frysen och ställ på ett tårtfat.

Häll glazen på mitten av kakan och sprid ut den mot kanterna så det rinner ner lite.

Ställ tillbaka i frysen och ta fram kakan 20–25 minuter innan den ska ätas.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset.

Magiskt god Morotsbulle med frosting

Elsa Billgren och Sofia Wood har tagit fram ett helt nytt bakverk som är härligt saftigt, goffigt, kryddigt och alldeles underbart. Ett recept du inte vill missa!

Himmelska hallon

Våra himmelska hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter.

Gör din egen glass

Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Syltskolan

I vår Syltskola hittar du alla tips om hur du kokar sylt, frågor och svar och recept.

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten.