Chokladkola Tarteletter

- Recept Daniel Roos
Chokladkola tarteletter gjorda på chokladmördeg, smörkola och krämig chokladganache.

4-6 st

Betyg (51 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Chokladmördeg
65 g Mjukt osaltat smör
0,3 dl Dansukker Florsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker eller 1/2 st Vaniljstång
1/4 dl Mandelmjöl
1/4 dl Kakao
1/2 krm Salt
1 st Rumstempererat ägg
2 dl Mjöl

Smörkola
1,25 dl Vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
1/2 dl Dansukker Ljus sirap
100 g Osaltat smör

Chokladganache
0,8 dl Vispgrädde
1/4 dl Dansukker Glykossirap
100 g Mörk choklad
15 g Osaltat smör

Instruktioner

Metod
Chokladmördeg

Börja med att rumstemperera smöret, blanda sedan det med florsocker, vaniljstångsfröna, Mandelmjöl, kakao och saltet, när allt är upplöst så tillsätter man ägget och kör i hop det till en fast deg. Stoppa degen i kylen och låt den svalna. Kavla sedan ut den ca 3 mm tunn och stansa små ringar med en stansring. Fodra sedan tarteletteringen eller formen med mördegen. Baka pajskalet ca 7 min på 175 grader. Ta ut det ur ugnen och låt det svalna.

Smörkola
Koka grädde, Ljus sirap och Ljust Muscovadorörsocker till 117 grader, häll då över smeten i en blandare av Kitchen aid typ till sätt lite smör i taget och kör smeten sval på låg hastighet. Låt kolan svalna några timmar eller över natten.

Chokladganache
Koka grädden med glykosen häll det över mörkachokladen som ska vara finhackad tillsätt smöret och mixa ganachen slätt med en stavmixer. Låt sedan ganachen sätta sig i några timmar i rumstemperatur.

Montering
Spritsa smörkolan i det färdigbakade pajskalet låt den sedan stelna i kylen någon minut smeta sedan på chokladganachen på toppen.

Recept Daniel Roos

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?