Chokladtårta

cirka 12–14 bitar

PT1H

2 timmar + 6 timmar

Betyg (60 st)

Sätt betyg

Ingredienser

225 g smör
300 g hackad mörk choklad 70 %
6 ägg
1 dl Dansukker Strösocker
1 dl Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk mörk rom eller valfri likör

Mousse
50 g smör
275 g hackad choklad av valfri sort
3 äggulor
3 msk Dansukker Mörkt Muscovadorörsocker
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
3 äggvitor
2 dl vispgrädde

Glaze
1 dl vispgrädde
1/2 dl Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
100 g choklad

Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C. Placera en plåt med vatten i längst ner i ugnen.

Klä en springform 20 cm i diameter med bakplåtspapper (kläm fast i botten så att smeten inte rinner ut).

Smält smöret, ta bort från plattan och häll i den hackade chokladen, rör tills det smälter.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst.

Tillsätt romen och häll smeten i formen.

Baka i 50–60 minuter, tills kakan har stannat.

Ta ut kakan och låt svalna.

Mousse
Smält smöret, ta av från plattan och tillsätt den hackade chokladen.

Vispa samman äggulor, socker och vaniljsocker.

Tillsätt den smälta chokladen och rör runt.

Vispa äggvitorna hårt.

Vänd försiktigt ner äggvitan, en tredjedel i taget.

Vispa grädden och vänd försiktigt ned i moussen tills den är helt jämn.

Fördela moussen ovanpå den avsvalnade chokladkakan. Täck med plastfolie och ställ i frysen minst 6 timmar.

Glaze
Koka upp grädde och sirap i en liten kastrull. Ta av från plattan och tillsätt vaniljsocker och choklad.

Rör tills glazen är helt jämn och låt svalna.


Ta ut kakan från frysen och ställ på ett tårtfat.

Häll glazen på mitten av kakan och sprid ut den mot kanterna så det rinner ner lite.

Ställ tillbaka i frysen och ta fram kakan 20–25 minuter innan den ska ätas.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Vaniljrutor med vinbär

Baka med sommarens bär

Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Key lime pie med hallonswirl

Himmelska hallon

Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?