Citrontarte

Cirka 10 bitar 2 timmar
Citrontarte
Betyg: (42st)

Ingredienser

    Mördeg

    • 150 g smör, rumstempererat
    • 5 dl vetemjöl
    • 1 1/2 dl Dansukker Florsocker
    • 1 ägg

    Citronkräm

    • 1 dl Dansukker Strösocker
    • 1 1/2 dl vispgrädde
    • 2 ägg
    • skal och saft av 3 citroner, gärna obesprutade
    • 1 tsk majsstärkelse

    Varmvispad maräng

    • 3 äggvitor
    • 2 dl Dansukker Strösocker

    Gör mördegen. Tärna smöret och lägg tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare. Mixa snabbt ihop till en deg. Plasta och ställ i kylskåpet i 30 minuter.

    Sätt ugnen på 150 grader.

    Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakplåtspapper, cirka 1/2 cm tunn. Vänd över pajdegen i en avlång form, cirka 13x36 cm. Nagga pajskalet med en gaffel.

    Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter.

    Blanda alla ingredienser till citronkrämen i en skål. Vispa samman. Häll citronkrämen i formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Låt svalna.

    Förbered den varmvispade marängen. Häll äggvitorna och sockret i en torr och ren skål. Vispa upp smeten över ett vattenbad och låt temperaturen stiga till 50-65 °C. Vispa hela tiden.

    Känn på marängsmeten mellan fingrarna, alla sockerkristaller ska vara borta. Häll smeten i en annan bunke och vispa upp marängen tills den svalnat och blivit fluffig.

    Lägg smeten i en spritspåse med valfri tyll och spritsa på pajen. Bränn av marängen med en brännare och servera.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker