Enkel jordgubbstårta

Denna enkla jordgubbstårta är perfekt till sommarens högtider. Få moment, enkel att lyckas med och god att variera! Mazarinbotten, hemgjord sylt och fluffig grädde.

ca 12 bitar

PT1H30M
PT0M
Tårtor

1 tim 30 min

Betyg (46 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Rabarber- och jordgubbssylt 
150 g rabarber 
50 g jordgubbar 
100 g Dansukker Syltsocker 

Mazarinbotten 
mandelspån 
300 g mandelmassa 
150 g smör, rumstempererat 
1 dl Dansukker Svenskt Strösocker 
1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker 
3 ägg 
1 1/2 dl vetemjöl 
1 dl mandelmjöl 
1 tsk bakpulver 
skalet från 1 citron, gärna obesprutad

Garnering 
färska jordgubbar & hallon 
rostade mandelspån 
citronmeliss

Instruktioner

Börja med sylten. Skölj och hacka rabarber och jordgubbar till mindre bitar. Lägg i en kastrull med syltsocker och koka i 4-5 min. Låt stelna i kylen.

Sätt ugnen på 175°C, över- och undervärme och lägg bakplåtspapper i botten av en spring-form, ca 23 cm i diameter. Smöra sidorna och strö mandelspån längs med kanterna.

Riv mandelmassa grovt och vispa snabbt ihop med smör, strösocker och muscovado-rörsocker i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget under fortsatt vispning.

Blanda vetemjöl, mandelmjöl och bakpulver i en bunke och vänd ner till en jämn smet. Skölj en citron och riv ner skalet i smeten. Rör om.

Bred ut smeten i ett jämnt lager i springformen. Grädda i mitten av ugnen i ca 35 min. Den ska inte vara kladdig men mjuk när du trycker på toppen av kakan.

Låt botten svalna och ta sedan ut den från formen och låt svalna helt på galler.

Vispa grädde och skölj bären. Dela jordgubbarna i halvor. Bred ett lager rabarber- och jordgubbs¬sylt på kakan och sedan ett lager vispgrädde. Garnera med bär, rostade mandelspån och citronmeliss.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Sylt och marmelad med Syltsocker

Från buske till burk!

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Inlagda gurkor

Inlagda sommargrönsaker

Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!

Saft

Safta i sommar

Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbärssylt

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Plommongalette med mandelspån

Plommonplock

Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.

Björnbärscobbler i portionsformar

Björnbärslyx

Lyxa till det med björnbär i sommar! Björnbär passar utmärkt i bakverk, smoothies, sylt och saft. Dessutom är det extra fint att använda som dekoration och garnering. Björnbär växer under sensommaren och tidig höst.