Fastlagsbullar

ca 40 st 2 timmar
Fastlagsbullar, semlor eller fettisdagsbulle, kärt barn har många namn. En klassisk semla med mandelmassa och grädde. Glöm inte att pudra florsocker på toppen!
Fastlagsbullar
Betyg: (28st)

Ingredienser

  • 50 g jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
  • 1 tsk kardemumma
  • ca 12-14 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt

Pensling

  • ägg + lite vatten +lite salt

Mandelmassa

  • 3 dl sötmandel, utan skal
  • 1 dl Dansukker Florsocker
  • 1 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 1 1/2-2 msk vatten
  • 3-4 bittermandlar

Garnering

  • 5 dl vispgrädde
  • Dansukker Florsocker

Smula jästen i en skål. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i sirap, kardemumma och nästan allt vetemjöl.

Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter, cirka 10 minuter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i cirka 40 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225-250 °C.

Pensla med uppvispat ägg, vatten och salt. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Skålla, skala och mal nästan all mandel. Tillsätt sockret, vatten och riv ner bittermandel. Mixa till en massa.

Vispa grädden och skär av ett lock från bullarna och spritsa mandelmassa på nederdelen. Spritsa sedan grädden över mandelmassan och lägg på locken. Dofta över florsocker.

Receptet är framtaget av

Dansukker