Gräddbullar

Gräddbullar, skumbollar, kokosmums eller kokosmunkar, vad ni än kallar är det bland det godaste som finns? Rån med skummig fyllning doppade i choklad.

cirka 20-25 stycken

Betyg (240 st)

Ingredienser

10-15 Smörgåsrån till botten

Marängfyllning
5 stora äggvitor
2 msk Dansukker Strösocker
2 gelatinblad

Sockerlag
2 1/2 dl Dansukker Strösocker
0,75 dl vatten
1 dl Dansukker Glykossirap

Garnering
200 g mörk choklad
1/2 msk matolja
T ex strössel, kokos eller torkade hallon

Instruktioner

Lägg gelatinbladen i blöt.

Vispa äggvitorna med 2 msk strösocker till ett vitt skum.

Blanda vatten, socker och glykossirap till sockerlagen i en liten kastrull. Låt blandningen koka till 116 °C (använd termometer).

Krama ur gelatinbladen och lös upp i sockerlagen.

Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning i en tunn stråle. Fortsätt att vispa på hög hastighet tills marängen kallnat.

Tillsätt valfri smak
-4 tsk lakritspulver
-1 tsk Dansukker Vaniljsocker
-4 msk krossade, frystorkade hallon och ev lite röd karamellfärg.

Spritsa fyllningen på de utstansade rånbottnarna, (du kan få ut 2 bottnar per smörgåsrån). Sätt dem i frysen.

Smält chokladen, tillsätt 1/2 msk matolja och doppa gräddbullarna i chokladen.

Strö på valfri garnering, t ex strössel eller kokos.

Se film: Så här gör du Gräddbullar

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kanelbullens dag

Fira Kanelbullens dag 4 oktober – ladda upp med kanel och pärlsocker, hugg in på något av våra välbeprövade recept och bjud in någon som du tycker om. Hembakat är godast!

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.

Blåbär – skogens bästa bär

Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Sylta och Safta

Att koka sin egen sylt och saft är både enkelt och gott. Sockret lyfter fram smaken på bären och frukterna som du använder och ger ditt mästerverk längre hållbarhet.

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft?

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.