Ingefärsparfait med krokantströssel

Ingefärsparfait med krokantströssel

8 portioner 1 timme + 4 timmar i frys
Skäm bort dina nära och kära med en ingefärsparfait med krokantströssel och chokladsås. Ingefära, mandlar och choklad är fantastiska smaker som blir perfekta i denna gräddiga parfait.
Ingefärsparfait med krokantströssel
Betyg (8st)

Ingredienser

    Krokantströssel

    • 100 g mandlar
    • 2 dl Dansukker Strösocker
    • 1 msk smör

    Chokladsås

    • 1 msk smör
    • 1 1/2 msk kakao
    • 2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
    • 1 msk Dansukker Strösocker
    • 1 dl vispgrädde

    Ingefärsparfait

    • 6 äggulor
    • 1 dl Dansukker Florsocker
    • 1/2 dl Dansukker Glykossirap
    • 6 dl vispgrädde
    • 2 msk ingefära, färsk

    Börja med krokantströsslet och sätt ugnen på 175 °C. Hacka mandlarna med skal på så jämnt som möjligt och rosta i nedre delen av ugnen i 5 minuter.

    Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme utan att röra. Sockermassan ska bli brun. Ta bort från plattan och tillsätt smör. Rör tills smöret smält och tillsätt mandlarna.

    Blanda snabbt och lägg på ett bakplåtspapper. Tryck ut korkantmassan med en kavel så att det blir ett tunt lager.

    Låt svalna och hacka sedan krokantmassan till strössel.

    Gör chokladsåsen, vispa ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Vispa tills såsen tjocknat. Låt svalna.

    Förbered parfaiten. Vispa äggulor, socker och glykossirap poröst. Vispa grädden i en annan skål. Blanda äggsmeten och grädden och tillsätt ingefära och två tredjedelar av korkantströsslet.

    Häll hälften av parfaiten i en plastfolieklädd brödform, ringla ett lager chokladsås, rör så att det blir spår av såsen.

    Häll över resten av parfaiten och sedan det sista av chokladsåsen på toppen.

    Frys i 4-5 timmar. Ta ut från frysen ca 20 minuter innan servering och toppa med resten av krokantströsslet.

    Receptet är framtaget av

    Dansukker

    ;