Ingefärsparfait med krokantströssel

Skäm bort dina nära och kära med en ingefärsparfait med krokantströssel och chokladsås. Ingefära, mandlar och choklad är fantastiska smaker som blir perfekta i denna gräddiga parfait.

8 portioner

1 timme + 4 timmar i frys

Betyg (10 st)

Ingredienser

Krokantströssel
100 g mandlar
2 dl Dansukker Strösocker
1 msk smör

Chokladsås
1 msk smör
1 1/2 msk kakao
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Strösocker
1 dl vispgrädde

Ingefärsparfait
6 äggulor
1 dl Dansukker Florsocker
1/2 dl Dansukker Glykossirap
6 dl vispgrädde
2 msk ingefära, färsk

Instruktioner

Börja med krokantströsslet och sätt ugnen på 175 °C. Hacka mandlarna med skal på så jämnt som möjligt och rosta i nedre delen av ugnen i 5 minuter.

Smält sockret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme utan att röra. Sockermassan ska bli brun. Ta bort från plattan och tillsätt smör. Rör tills smöret smält och tillsätt mandlarna.

Blanda snabbt och lägg på ett bakplåtspapper. Tryck ut korkantmassan med en kavel så att det blir ett tunt lager.

Låt svalna och hacka sedan krokantmassan till strössel.

Gör chokladsåsen, vispa ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Vispa tills såsen tjocknat. Låt svalna.

Förbered parfaiten. Vispa äggulor, socker och glykossirap poröst. Vispa grädden i en annan skål. Blanda äggsmeten och grädden och tillsätt ingefära och två tredjedelar av korkantströsslet.

Häll hälften av parfaiten i en plastfolieklädd brödform, ringla ett lager chokladsås, rör så att det blir spår av såsen.

Häll över resten av parfaiten och sedan det sista av chokladsåsen på toppen.

Frys i 4-5 timmar. Ta ut från frysen ca 20 minuter innan servering och toppa med resten av krokantströsslet.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Julbak med variation

Julen är glädjens högtid. Och fikans! Baka vackra kakor att njuta av. Fyll brödburken med bullar och kakor, så har du alltid något gott att bjuda på till kaffet.

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.

Juliga desserter

Mitt i vintern doftar det av klementin och saffran, dofter som skvallrar om att det finns platser där det inte är lika mörkt och kallt som i Norden. Här kommer lite fler goda smakkombinationer att överraska med efter julmaten.

Juldrycker

Julhelgen bjuder på många tillfällen att träffas och mingla, med något gott att dricka i handen. Här är förslag för både stora och små julfirare.