Ingredienser
Vetedeg
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
10-13 dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt
Fyllning
200 g smör
1½ dl farinsocker
2 tsk kardemumma, malen
Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten
Topping
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma, färskmalen
Instruktioner
Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och det mesta av mjölet.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin. Om du har en maskin behöver du mindre mjöl än om du knådar degen för hand.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.
Dag 2:
6. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
7. Sätt stora muffinsformar i en muffinsplåt eller använda stabila muffisnformar och ställ på bakplåtar.
Fyllning:
8. Rör ihop smör, kardemumma och farinsocker till en bredbar massa.
Utbakning:
9. Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
10. Bred på hälften av fyllningen jämnt på hela degplattan .
11. Vik ett treslag; två gånger mot mitten. Kavla degen något.
12. Skär ca 3 cm breda längder och ytterligare två snitt längs med längden nästan hela vägen. Fläta degen, rulla ihop och lägg i formarna.
13. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.
Topping:
14. Blanda strösocker och kardemumma, ställ åt sidan.
15 Sätt ugnen på 225 grader.
16. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag, strö över topping och låt svalna på galler.
- Recept Yvonne Landin - bakalite.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Från buske till burk!
Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Baka med sommarens bär
Baka med sommarens bär och bjud på något hembakat till kalaset. En paj eller kaka fylld med fräscha, syrliga bär är perfekt för eftermiddagsfikan. Ta vara på sommarens bär och fira att det är semester!

Safta i sommar
Passa på att safta i sommar och spara ner dina favoritbär och frukter på flaska! Att safta är mycket enklare än vad man tror, se nedan för att bli inspirerad av våra härliga recept. Saften kan du servera omedelbart eller lagra för kommande mörka årstider. Förvara kallt eller i frysen.

Blåbär – skogens bästa bär
Blåbär är väl ändå skogens bästa bär. Blåbärssäsongen brukar ta fart i juli och kan sträcka sig en bit in på hösten. Ta vara på skogens blåbär och använd för att baka paj, göra sylt och kräm.

Himmelska hallon
Hallon är med sin söta smak perfekt till bakverk och desserter, och är nästan lika självklara för oss som jordgubbar. Hallon hittar vi i både trädgårdar och vilt i skogen. Använd dina hallon till allt från hemgjorda pajer till halloncurd.

Sommardrinkar
Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?