Kardemummabullar

- Recept Yvonne Landin
Fluffiga och saftiga kardemummabullar med koladoftande fyllning.

20-30 stycken

Betyg (18 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Vetedeg
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl socker
2 tsk kardemumma, färskmalen
10-13 dl vetemjöl
150 g smör
½ tsk salt

Fyllning
200 g smör
1½ dl farinsocker
2 tsk kardemumma, malen

Sockerlag
1 dl socker
1 dl vatten

Topping
½ dl strösocker
1 tsk kardemumma, färskmalen

Instruktioner

Dag 1:
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt, även till fyllningen. Smöret kan stå inplastat i rumstemperatur över natten.
2. Lös upp jästen i kallt vatten.
3. Tillsätt strösocker, kardemumma och det mesta av mjölet.
4. Arbeta samman till en deg och tillsätt mjukt smör i små bitar, sist salt. Arbeta rejält i tio minuter, gärna i maskin. Om du har en maskin behöver du mindre mjöl än om du knådar degen för hand.
5. När du fått en smidig deg som inte fastnar i kanterna av bunken kan du täcka över med plastfolie eller ett lock och ställa i kylen över natten.

Dag 2:
6. Gör sockerlagen genom att blanda socker och hett vatten, rör om tills sockret lösts upp helt och ställ åt sidan.
7. Sätt stora muffinsformar i en muffinsplåt eller använda stabila muffisnformar och ställ på bakplåtar.

Fyllning:
8. Rör ihop smör, kardemumma och farinsocker till en bredbar massa.
Utbakning:
9. Ta upp degen, halvera och kavla ut den ena halvan till en rektangel, ca 30 x 40 cm.
10. Bred på hälften av fyllningen jämnt på hela degplattan .

11. Vik ett treslag; två gånger mot mitten. Kavla degen något.
12. Skär ca 3 cm breda längder och ytterligare två snitt längs med längden nästan hela vägen. Fläta degen, rulla ihop och lägg i formarna.
13. Gör samma sak med den andra deghalvan. Täck över bullarna och låt jäsa i två timmar.

Topping:
14. Blanda strösocker och kardemumma, ställ åt sidan.
15 Sätt ugnen på 225 grader.
16. Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter, bullarna ska precis ha fått färg.
17. Pensla direkt med sockerlag, strö över topping och låt svalna på galler.

- Recept Yvonne Landin - bakalite.se

 

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Varm choklad

Värmer gott när det är kallt

Här hittar du varianter på te, kaffe och varm choklad. Recept som passar allt ifrån att ta med sig ut i termos, till att avnjuta hemma, morgon, eftermiddag eller kväll.

Äppelcocktail

Festliga drinkar

Upptäck våra läckra recept på festliga drinkar och hitta en favorit för varje smak och tillfälle. Med Svensk Vit Sirap går det snabbt och enkelt att blanda goda drinkar – helt utan att koka sockerlag.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!