Knäckklubbor

ca 20 st
Ibland kan man bara tröttna på allt julgodis man gjort år efter år. Då kan det vara kul att förnya sig lite. Och kanske räcker det med att göra knäcken i en annan form än vad man brukar?
- Recept Linnéa Seidel
Knäckklubbor
Betyg: ( 45 st)

Ingredienser

  • 2 dl Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl Dansukker Ljus Sirap
  • 1 msk smör

Smaksättning:

  • polkagris
  • lakrits
  • nötter och havssalt
  • bakplåtspapper
  • klubbpinnar

Blanda samman muscovadorörsocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka sedan knäcken på medelvärme tills knäcken kommer upp i 127°C eller klarar kulprovet.

Häll upp iskallt vatten i ett glas och droppa i lite knäcksmet. Om du kan forma smeten till en rund, lite hårdare kula är knäcken klar. Tillsätt smöret och rör till en jämn och glansig kola.

Smaksätt din knäcksmet med vad du gillar bäst. Krossade polkagrisar, lakritspulver eller finhackade nötter och en nypa havssalt.

Gör små strutar av bakplåtspapper. Klipp rutor på cirka 6×8 cm. Rulla ihop till strutar. Fäst med en bit genomskinlig tejp nertill så att struten inte rullar upp sig.

Ställ strutarna i små glas, eller i en avlång brödform som du fyllt till hälften med strösocker så de står stadigt.

Fyll strutarna med knäcksmeten och låt stelna i cirka 10 minuter. Stick sedan i klubbpinnar. Låt stelna helt innan du lyfter ur dom ur formen. Jag strödde även lite krossade polkagrisar/hackade nötter på knäckklubborna när jag satt i klubbpinnen.

TIPS: smaksätter man klubborna med lakrits kan man använda mörkt muscovadorörsocker.

Recept Linnéa Seidel

Linnéas blogg: Linnéas Skafferi