Körsbärspaj

- Recept Peter Dahlberg
Se till att sylten svalnat helt innan den hälls ner i pajskalet. Av den överblivna pajdegen kan du stansa ut små löv eller blommor och dekorera pajen med.

1 paj/12 bitar

Betyg (35 st)

Sätt betyg

Ingredienser

KÖRSBÄRSSYLT
500 g urkärnade körsbär

500 g Dansukker Syltsocker
1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpasta

PAJDEG
4 1/2 dl vetemjöl

1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
225 g kallt smör

2 ekologiska äggulor

1 ekologiskt ägg

Instruktioner

1. SYLT: Koka upp körsbären tillsammans med Syltsocker, rivet limeskal och vaniljpasta på medelhög värme. Koka i c:a 5-8 minuter. Låt svalna helt.


2. PAJDEG: Blanda vetemjöl, Ekologiskt Rörsocker och Vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop med mjölet. Tillsätt äggulorna och knåda tills degen går ihop. Platta till 2/3 av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande 1/3.


3. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.


4. Kavla ut den stora degen tills den är 0,5 cm tjock och klä en pajform (á 22 cm i diameter) med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.


5. Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och klä den över pajformen med körsbärssylten. Tryck till längs med kanten så de olika degstyckena sammanfogas. Skapa runda hål i pajen genom att trycka ner änden på en tyll och plocka upp degen med en potatissticka eller gaffel.

6. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Servera till uppvispat grädde eller en klick glass.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Fläderblomssaft, fläderisglass och flädersangria

Fantastiska fläder

Äntligen blommar den fantastiska flädern! Fläderblommorna kan du hitta i juni-juli och i augusti blir fläderbären mogna. Av både fläderblommorna och fläderbären kan du göra massvis med gott – och dessutom är det väldigt lätt att göra. Här har vi samlat alla våra fantastiska fläderrecept!

Enkel jordgubbstårta

Härliga jordgubbstider

Sommaren – härliga jordgubbstider! Nu gäller det att ta vara på alla jordgubbar. De är givetvis goda att äta som de är, men låt dig gärna inspireras av våra recept med jordgubbar som ingrediens. Om du inte hinner ta vara på denna härliga jordgubbstid, så är bären lätta att frysa in till vintern.

Vaniljglass med lemoncurd och bärripple

Sommardesserter

När det är varmt är det extra gott att bjuda på en sötsyrlig och fräsch sommardessert som avslutning på grillkvällen eller sommarfesten. Här hittar du våra tips på härliga sommardesserter, både för den som vill bjuda på ett enklare alternativ och för er som vill testa något lite mer avancerat.

Rabarbermarmelad med punsch

Läckra recept på sylt och marmelad

Ta vara på sommarens frukter och bär och spana in våra läckra recept på sylt och marmelad. Perfekta att ha på frukostmackan, i yoghurten eller till pannkaksbuffén. Med hjälp av syltsocker är det extra enkelt att njuta av dina hemgjorda, läckra sylter och marmelader.

Fläderisglass

Gör din egen glass

Gör din egen glass i sommar! För varför köpa glass om du kan göra den helt själv? Använd Glykossirap som ger glassen en krämig och mjuk konsistens. Här har vi samlat våra bästa glassrecept, men experimentera gärna fram dina egna favoriter!

Flädersangria

Sommardrinkar

Bjud någon du tycker om på en uppiggande drink med smak av sommar. Här hittar du läskande sommardrinkar för alla smaker och även alkoholfria alternativ. Varför inte testa Bubbelsangria eller Rabarber Margarita?