Ingredienser
KÖRSBÄRSSYLT
500 g urkärnade körsbär
500 g Dansukker Syltsocker
1 ekologisk lime
1 tsk vaniljpasta
PAJDEG
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl Dansukker Ekologiskt Rörsocker Fairtrade
1 tsk Dansukker Vaniljsocker
225 g kallt smör
2 ekologiska äggulor
1 ekologiskt ägg
Instruktioner
1. SYLT: Koka upp körsbären tillsammans med Syltsocker, rivet limeskal och vaniljpasta på medelhög värme. Koka i c:a 5-8 minuter. Låt svalna helt.
2. PAJDEG: Blanda vetemjöl, Ekologiskt Rörsocker och Vaniljsocker i en skål eller matberedare. Tillsätt tärnat smör och nyp ihop med mjölet. Tillsätt äggulorna och knåda tills degen går ihop. Platta till 2/3 av degen och slå in i plastfolie och låt vila i kylen i 30 minuter. Gör detsamma med resterande 1/3.
3. Värm ugnen till 175 grader över- och undervärme.
4. Kavla ut den stora degen tills den är 0,5 cm tjock och klä en pajform (á 22 cm i diameter) med degen. Nagga bottnen med en gaffel. Fyll pajformen med körsbärssylten.
5. Kavla ut den lilla degen tills den är 0,5 cm tjock och klä den över pajformen med körsbärssylten. Tryck till längs med kanten så de olika degstyckena sammanfogas. Skapa runda hål i pajen genom att trycka ner änden på en tyll och plocka upp degen med en potatissticka eller gaffel.
6. Pensla pajen med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter. Servera till uppvispat grädde eller en klick glass.
- Recept Peter Dahlberg - www.peterbakar.se
Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.
Baka med äpple och päron
Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter.
Chutney - kryddstark smaksättare
Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare.
Läckert med lingon
Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.
Inlagda sommargrönsaker
Spara ner en liten bit av sommaren i en burk. Med inlagda sommargrönsaker förlänger du smaken av sommaren. Perfekta att använda till sena grillkvällar. Följ recepten så har du snart kylen fylld med hemgjorda, inlagda sommargrönsaker!
Plommonplock
Plommon är en av våra vanligaste trädgårdsfrukter och är goda att göra desserter och marmelader på. Varför inte göra en härlig plommonmarmelad eller plommonchutney att servera till ostbrickan? Eller testa vår härliga plommonpaj.
Älskade äpplen
En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.