Kransekage

1 stor gran/stjärna alt. flera små 1, 5 tim. + 1 dygn i kylen
Kransekage är en traditionell dansk kaka bakad på marsipan, florsocker och ägg. Forma din kransekage i cirklar, spritsa med glasyr och bygg sedan ihop till en julgran.
Kransekage
Betyg: (8st)

Ingredienser

  • 400 g marsipan, med hög mandelhalt
  • 100 g Dansukker Florsocker
  • 12 g äggvita

Glasyr

  • 4 dl Dansukker Florsocker
  • 2 äggvitor

Riv mandelmassan med ett rivjärn. Blanda tillsammans med florsocker. Tillsätt äggvitan och rör ihop till en fast och jämn massa. Låt stå i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela i fem eller fler olika stora delar. Rulla ihop en del och forma till en cirkel. Gör samma sak med resten av delarna. Ska du göra en stjärna delar du kransekagen i tre eller flera delar och rullar ihop och formar som en triangel. Gör samma sak med en till och sedan en lite mindre rektangel.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 12-14 minuter. Låt svalna helt.

Blanda ihop florsocker och äggvita. Lägg glasyren i en sprits och klipp ett litet hål. Spritsa fina mönster på varje del och låt stelna. Bygg sedan upp granen eller stjärnan.

Tips. Använd en marsipan med hög mandelhalt och använd inte varmluft.

Receptet är framtaget av

Dansukker