Lussekatter

Lussekatter

30 stycken
Lussekatter eller lussebullar – oavsett vad du kallar dessa saftiga bullar är de ett måste till Lucia och julfikat.
Lussekatter
Betyg (140st)

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl rumstemperetad mjölk
  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 g saffran (2 pkt)
  • 1 1/2 dl Dansukker Vit Sirap
  • ca 900 g vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk Dansukker Strösocker
  • russin
  • 1 ägg till pensling

Smula jästen i en bunke och tillsätt rumstempererad mjölk och rör om tills den löst sig. Blanda i det rumsvarma smöret och rör om ytterligare. Stöt saffran med 1 msk socker i en mortel och lägg i degen. Tillsätt den Vita Sirapen som gör att bullarna blir saftigare och rör om. Blanda sedan i vetemjöl, lite i taget, tills degen släppt bunkens kanter. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under bakduk i cirka 20-30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela sedan degen till 30 bitar som formas till lussekatter. Garnera med russin och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt sedan jäsa 40 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i cirka 7-9 minuter. Låt svalna på galler, under bakduk.

Receptet är framtaget av

Dansukker

;