Pavlova med rabarberkompott och sirapsrostade nötter

-Recept köket.se
Det här är den godaste tårtan vi någonsin ätit! En garanterad succé till studenten, midsommar eller sommarminglet.

10-12 bitar

PT1H30M
PT0M
Desserter

1 h 30 min

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pavlova
4 äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 msk majsstärkelse

Rabarberkompott
400 g rabarber
1 dl Dansukker Syltsocker
1-2 msk vatten
400 jordgubbar

Sirapsrostade nötter
75 g blandade nötter (förslagsvis pistage och pecan)
1 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
flingsalt

Topping
3 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
färsk citronmeliss

Instruktioner

Börja med pavlovan. Sätt ugnen på 225 grader.

Marängen blir bäst om äggvitorna är rumstempererade. Vispa dem till ett mjukt skum tillsammans med saltet.

Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills sockret har löst upp sig helt. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott.

Lägg upp marängen på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten.

Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 125 grader med en gång. Grädda i 90 minuter.

Stäng av ugnen och låt marängen svalna helt i ugnen.

Gör under tiden rabarberkompotten. Skölj rabarbern och skär den i 2 cm stora bitar. Låt alla ingredienserna till kompotten förutom jordgubbarna koka upp i en kastrull. Koka i ett par minuter tills rabarbern mjuknat, men inte fallit sönder.

Låt svalna och vänd sedan i delade jordgubbar.

Förbered de sirapsrostade nötterna. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med sirap, ljust muscovadosocker och lite flingsalt i ugnsform.

Rosta i mitten av ugnen 10-15 minuter, tills det börjar få färg och sirapen har karamelliserats. Låt svalna.

Montering
Vispa grädden fluffigt och tillsätt vaniljsocker. Bre ut grädden över marängen. Toppa med rabarberkompotten och de sirapsrostade nötterna. Garnera med lite citronmeliss.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Kolagrottor

Julens småkakor

Julens kakor är så mycket mer än pepparkakor! Klassiska småkakor med en julig twist passar perfekt till julfikat på dukat fat eller som små julklappar för den pysslige. Eller varför inte låta dem vara en del av julpyntet i vackra burkar och skålar.

Friterade ostbollar och marmelader

Glögg och godsaker

Att bjuda på glöggmingel är ett enkelt sätt att samla vänner inför julen. Vi har plockat fram några goda recept som kan ge dig lite inspiration till dryck och tilltugg.

Saffransgifflar med vaniljfyllning

Baka med saffran

Saffran kallas ofta det röda guldet med sin distinkta färg och exklusiva smak. Saffran har en härlig rund och aromatisk karaktär som passar perfekt i bakning och är starkt förknippat med Lussebullar och jul.

Kola, fudge och bounty

Julgodis

Julgodis är ett måste för alla som gillar sötsaker. Duka fram hemgjord knäck, kola, praliner och tryfflar på godisbordet. Oavsett om du gillar det klassiska julgodiset eller de mer avancerade alternativen så har vi receptet.

Utbudet av svensk sirap

Sirapsskolan

Sätt smak på ditt godis, dina desserter och bakverk med någon av våra sirapar, de enda som är odlade och tillverkade i Sverige. Förutom att du stödjer svensk betodling, så gör sirapen att brödet jäser bättre, kakan håller sig färsk längre och att smakerna lyfter i både drinkar, bakverk och matlagning.

Brownie-mix på fin burk

Julens godaste paket

De absolut finaste julklapparna är hemmagjorda. Öppna tomteverkstad i köket och känn hur julstämningen sprider sig när du gör din egen ätbara julklapp – perfekt som adventspresent eller under granen.