Pavlova med rabarberkompott och sirapsrostade nötter

-Recept köket.se
Det här är den godaste tårtan vi någonsin ätit! En garanterad succé till studenten, midsommar eller sommarminglet.

10-12 bitar

PT1H30M
PT0M
Desserter

1 h 30 min

Betyg (0 st)

Sätt betyg

Ingredienser

Pavlova
4 äggvitor
0,5 krm salt
2,5 dl Dansukker Svenskt Strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
0,5 msk majsstärkelse

Rabarberkompott
400 g rabarber
1 dl Dansukker Syltsocker
1-2 msk vatten
400 jordgubbar

Sirapsrostade nötter
75 g blandade nötter (förslagsvis pistage och pecan)
1 msk Dansukker Svensk Ljus Sirap
1 msk Dansukker Ljust Muscovadorörsocker
flingsalt

Topping
3 dl vispgrädde
1 msk Dansukker Vaniljsocker
färsk citronmeliss

Instruktioner

Börja med pavlovan. Sätt ugnen på 225 grader.

Marängen blir bäst om äggvitorna är rumstempererade. Vispa dem till ett mjukt skum tillsammans med saltet.

Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills sockret har löst upp sig helt. Tillsätt vinäger och majsstärkelse och vänd försiktigt ner det i marängen med en slickepott.

Lägg upp marängen på ett bakplåtspapper och forma till en tårtbotten.

Ställ in plåten i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 125 grader med en gång. Grädda i 90 minuter.

Stäng av ugnen och låt marängen svalna helt i ugnen.

Gör under tiden rabarberkompotten. Skölj rabarbern och skär den i 2 cm stora bitar. Låt alla ingredienserna till kompotten förutom jordgubbarna koka upp i en kastrull. Koka i ett par minuter tills rabarbern mjuknat, men inte fallit sönder.

Låt svalna och vänd sedan i delade jordgubbar.

Förbered de sirapsrostade nötterna. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda nötterna med sirap, ljust muscovadosocker och lite flingsalt i ugnsform.

Rosta i mitten av ugnen 10-15 minuter, tills det börjar få färg och sirapen har karamelliserats. Låt svalna.

Montering
Vispa grädden fluffigt och tillsätt vaniljsocker. Bre ut grädden över marängen. Toppa med rabarberkompotten och de sirapsrostade nötterna. Garnera med lite citronmeliss.

Har du några frågor rörande våra produkter, recept eller annat så svarar vi gärna.

Halloweenkakor

Halloween

Låt barnen klä ut sig, klä upp dig själv, och överraska med läskigt mumsiga godsaker.

Knäckig äppelpaj

Baka med äpple och päron

Skörda från din trädgård eller plocka dem i butik och baka med äpple och päron! Paj är inte det enda du kan baka med äpple och päron, utan frukterna passar i många spännande bakverk och desserter. Smakrik Pärongalette med chèvre och saftiga äppelmunkar är några av de goda recept som vi har samlat här.

Chutney

Chutney - kryddstark smaksättare

Chutney har sitt ursprung i den indiska matlagningen och består oftast av inkokt frukt, socker och kryddor. Chutney passar till det mesta och är en kryddstark smaksättare. Här har vi samlat våra bästa recept på chutneys som du kan använda i din matlagning.

Lingondricka

Läckert med lingon

Visst är det läckert med lingon! Dessutom har bären många användningsområden. Vi använder lingonen bland annat i kakor, till sylt eller varför inte göra lingonsaft? Nedan hittar du våra syrliga lingonrecept.

Äppelmos

Älskade äpplen

En av de frukter som är sist ut på sommaren är äpplet – läckert, saftigt och gott. Det går att göra så mycket med det. Vi har både läckra bakrecept med färska äpplen och förslag på hur du kan njuta av dina äpplen längre, som saft, äppelmarmelad eller äpplegelé.

Choklad- och tahinikakor

Gör livet mustigare med Muscovado!

Upptäck skillnaden med Muscovadorörsocker du också! Sockret är fuktigt, finkornigt och har en unikt mustig och fyllig smakton. Ljus muscovado påminner om ljuvlig smörkola och den mörka har en fin ton av lakrits. Går utmärkt att använda i all sorts bakning, matlagning och i dryck. Bara att prova och njuta!